12 studenter kusmasmittet

12 studenter i Bergen er smittet i et nytt utbrudd av kusma. Det melder Bergen Kommune på sine nettsider. Studenter bør med andre ord vurdere å vente litt før de tar med en medstudent hjem.

Smittevernoverlegen i Bergen fikk i går melding om at 12 studenter er smittet av kusma. Studentene som er mistenkt smittet tilhører ulike studieinstitusjoner, og alle som er utsatt for smitterisiko får tilbud om gratis vaksine.

– Det er viktig at studenter nå har ekstra gode hygienetiltak. Studenter som har vært utsatt for smitterisiko gjennom kontakt med de studenter som nå er smittet, kan henvende seg til Smittevernkontoret for å få tilbud om gratis MMR-vaksine, sier smittevernoverlege Kari Stidal Øystese til Bergen Kommune.

Fastleger, legevaktsleger og studentsamskipnadens helsetjeneste skal være varslet om saken.

Symptomene

Kusmasmitte gir som regel febersykdom med hevelse i spyttkjertler, og hos noen menn et mer omfattende sykdomsbilde med betennelse i testikler og bitestikler som kan føre til nedsatt fruktbarhet. Viruset smitter ved nærdråpesmitte eller ved kontakt med spytt fra en smittet person, og man er vanligvis smittsom én uke før og én uke etter hevelse i spyttkjertlene.

Andre utbrudd på kort tid

Også i høst var det flere utbrudd av kusma i Bergen, men vi slapp billig unna sammenlignet med Trondheim.

Author: Martin Furland