A Publisher’s Paradise – New Indian Express

Express News Service

Bangalore: Norge er ikke bare et av de rikeste landene i verden, det er også et av de lykkeligste landene i verden (ja, det rangerer høyere enn Bhutan i den globale lykkeindeksen!). Dette er huset til Edward Munch og hans ikoniske maleri Scream, det dyreste kunstverket som noensinne er solgt på auksjon – for 120 millioner dollar. Det folk ikke vet om Norge, er imidlertid at det er et forfatter- og forlagsparadis. Den lanserte også Future Library, et av de mest innovative prosjektene i forlagsbransjen.

Som et resultat av dette prosjektet, som ble startet av den skotske kunstneren Katie Patterson i 2014, vil samlingen på 100 bøker bli trykt på 100 år i fremtiden, i 2114, med papir fra nyplantede trær i Norge. Hvert år, frem til 2114, vil Future Library Foundation velge en ny forfatter for å gi et manuskript. Den dagen jeg møtte en av forvalterne, valgte de en fjerde forfatter, Elif Shafak (foreløpig ikke offentliggjort) – de tre første var Margaret Atwood, David Mitchell og Zan.

Det er mange grunner til at Norge er et forlagshavn. Den har 100 prosent leseferdighet, gratis offentlige universiteter og fremfor alt kjøper et kunstforum for å distribuere 1000 eksemplarer av hver norsk tittel til biblioteker. Regjeringen har unntatt bøker fra merverdiavgift (MVA) og forbudt grundig diskontering av nye bøker, og dermed beskyttet bokhandlere fra online konkurranse.

Under mitt korte opphold i Oslo for Wisdom Together-konferansen, klarte jeg et raskt besøk i bokhandelen Eldorado, som åpnet i 2003 og ligger på stedet for den tidligere Eldorado Cinema. Den store butikken har norske og internasjonale titler og en omfattende engelskspråklig seksjon. Uvanlig leier forlagsselskaper ut sine bokhandlere og tillater Eldorado
Oppretthold total kontroll.

READ  Langrenn, Sergei Ustyukov | Den norske arbeidsgiveren trekker fram Ustjuko som et eksempel. Situasjonen de ønsker å unngå:

Ser vi på bøkene om Munch, er det en interessant beretning om redningskunstneren Edward Tolnik som leter etter Skrik etter verdens største kunstdetektiv Charlie Hill og stjålet fra Nasjonalgalleriet i Oslo. Den grafiske romanen og delvis biografi utforsker relasjonene og lidenskapene til Munch-artisten skrevet av Stephen Querland.

Norge har produsert tre kjente nobelprisvinnende forfattere: Bjørnstjerne Bjrnson, Knut Hamsun og Sigrid Undset. Jorsons navn er synonymt med norsk litteratur fra 1800-tallet, og diktet hans, Ja, v Elsker Tete Landed, er også kjent som Nasjonalsangen. Knut Hamson regnes som den primære lederen for Norges nyromantiske revolusjon; Ideene kommer til uttrykk i romanene hans Hunger and Pan.

Sikrid Untset, ansett som stamfar til norsk litteratur, er min personlige favoritt. Med fostring av de dype tradisjonene i folke- og kulturmytologi, påvirkes Andsets skjønnlitteratur sterkt av strukturen til nasjonal stolthet og identitet. Hennes kritikerroste trilogi, Christine Lavronstator (The Evening, Wife, The Cross), utgitt fra 1920 til 1922, er en saga på 1200 sider som beskriver en kvinnes åndelige opplysning og intellektuelle utvikling fra fødsel til død. Denne boken inspirerte noen deler av Con with the Wind.

Den siste sensasjonen fra Norge er Carl Ow na aus Scott. Min kamp med hans seks bind med kritikerroste har ikke bare gitt ham stor økonomisk suksess, men også et bittert tilbakeslag fra hans familie og venner. Jeg har personlig hatt glede av fallet skrevet i brev av ufødte datter.
Kommer ikke noen av de merkelige, største litterære verkene fra halve befolkningen i Bangalore og et land som ikke snakker engelsk?

(Forfatteren er en teknolog i Silicon Valley som sakte er besatt av bøker)

READ  Royal Marines begynner kaldtværsopplæring i Norge

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *