Alene faller jeg

Av anonym student.

Trærne bøyer seg for den hylende vinden, og regnet dunker mot ruten i herlig utakt. Høstfargede blader flyr omkring på bakken i ukontrollerte virvler. Det er noe terapeutisk over det hele; naturen som får utløp for et eller annet. Det kan være hva som helst.

Jeg begynner å trekke sammenligninger, og finner meg plutselig i å åpne vinduet i et halvhjertet forsøk på å kanalisere egne tanker og følelser ut og bort, avgårde med vinden. Halvhjertet fordi at jeg er fullstendig klar over at det ikke er så enkelt.

Mørketiden har for alvor meldt sin anmarsj. Den kommer med jevne mellomrom, det vet vi alle. Akkurat nå, i dette sekund, føles det bare så innmari dystert.

Har jeg, som er omringet av familie og venner, rett til å føle meg ensom?

Melankolien slår over meg, og jeg får en inderlig trang til å fordype meg i diktsamlingen – et egenprodusert mesterverk (vel, det kan kanskje diskuteres, men vokt deg for å undervurdere skriblerier som mestringsstrategi) som har tatt form gjennom en årrekke.

 

13.09.2006

Som en som ikke orker
Tanken av seg selv
– Sitter jeg

Som en av gjengen
Men allikevel alene
– Vandrer jeg

Som en livløs gnist
I skyggen av de andre
– Er jeg

Som en som skjemmes i lyset
Liker jeg meg i mørket

Alene

faller jeg 

 

Jeg smaker på ordene. «Alene faller jeg». Det treffer. Slik føler jeg det nå. Eller gjør jeg egentlig det? Ensomhet er så vanskelig å sette ord på. Har jeg, som er omringet av familie og venner, rett til å føle meg ensom? Tannhjulene spinner, refleksjonen er i gang.

Jeg har hatt en god oppvekst. Punktum. Ressurssterk og kjærlig familie. Venner. Latter, glede, mulighet for utfoldelse. Nærhet og varme. Gode minner.

Stopp.

Overgrep. Depresjon. Spiseforstyrrelser. Overgrep. Angst. Selvskading. Overgrep. Mer angst. Motløs. Selvmordsforsøk. Tabu.

Veien opp igjen…

Det går opp for meg at særdeles få egentlig vet hvem jeg er og hvor jeg kommer fra. Forståelig nok, for jeg er ikke den som på naturlig vis legger ut om meg selv til hvem som helst. Ikke at det skal være et mål i seg selv, men i en til tider kaotisk hverdag savner jeg av og til noen som vet hva som står på. Det føles ensomt å ikke ha det.

Psykiske plager er så vanskelig å definere, og kanskje derfor så utfordrende å snakke om. Det er ikke et åpent sår som kan lappes sammen, eller en betennelse som forsvinner av en penicillinkur. Kompleksiteten av følelser er vanskelig å begripe. Og det er kanskje nettopp derfor det er så utrolig viktig. Å snakke om de vanskelige følelsene, altså.

Fjorårets resultater av Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHOT) var nedslående. En av fem studenter sliter med alvorlige psykiske symptomplager, og det angår oss alle. Det angår deg og meg. Alle opplever at livet blir for stort en gang i blant, og da er det godt å vite at en har noen rundt seg som forstår.

Ambivalensen rundt hva jeg ønsker å oppnå med denne teksten er rådende. Kanskje er det et oppgjør med meg selv, kanskje er det en shoutout til alle der ute som opplever at livet butter imot, eller kanskje det er til deg som ser at en medstudent har det tungt. Jeg heller mot en herlig kombo.

Uansett hvor du kommer fra, uansett hvilke tanker du sitter med; du er ikke alene, og det er mange som gjerne vil stille opp for deg. Studenter går nå inn i en tid med høyt tempo, stort press og høy stressfaktor. Fortell noen rundt deg om hvordan du har det, og tør også å spørre. Legg bort skylappene og se deg rundt, så skal jeg slutte å være en hykler, og gjøre det samme.

Jeg slurper i meg siste resten av (den nå) kalde teen, og skuler ut i høstmørket. Været har roet seg – jeg er ikke lenger bekymret for at bøken på andre siden av veien skal gå tapt for vinden. Tankene mine danser forsiktig på bakken ikledd nydelige høstfarger. Kveldsroen har omsider senket seg, og jeg ser med iver frem til morgendagen. Da skal jeg nemlig gjøre noe fint for en medstudent, og smile til en jeg aldri har sett før.

Er du med?

Author: Kontrast1

Kontrast1.no er Høgskolen i Bergen og BTS sitt nye nettmagasin. Vi er her for å bidra til en studenttilværelse verdt å fortelle barnebarna!

Kontrast1

Kontrast1.no er Høgskolen i Bergen og BTS sitt nye nettmagasin. Vi er her for å bidra til en studenttilværelse verdt å fortelle barnebarna!