Åpningen av studieåret

Det var ikke bare Kontrast1.no som hadde sin lansering i dag. Høgskolen i Bergen feiret studiestart med stor fest på Kronstadplassen, og det var ikke få godbiter konferansier Halvard Olsen Gjestvang hadde på lur under årets åpningssermoni. Han ga klar beskjed om å feste setebeltene, før Mannskoret Arme Riddere, med Gjestvang selv i spissen presenterte seg selv gjennom sang.

Skoleledelsen ønsket velkommen
Verken høgskoledirektør Audun Rivedal eller rektor Ole Gunnar Søgnen var sparsomme på godordene om Høgskolen og studentene. Rivedal understreket viktigheten av studenter og kunnskap med å kalle studentene “den nye oljen”. Rektor ba studentene være forberedt på at det kan være en stor overgang fra videregående skole til høgskole, og han oppfordret til å legge planer for studiekarrieren tidlig. Han la da vekt på høgskolens masterprogrammer, samt skolens nye doktorgradsstudium.

Bergen Relatively Big Band og Mañana Mango
Det stod ikke på underholdningen under arrangementet. I tillegg til Arme Riddere fikk vi musikk fra Mañana Mango og Bergen Relatively Big Band. Applausen var stor da Mañana Mango entret scenen og enda større etter at de hadde fremført tre sanger i nydelig harmoni.

Bergen Relatively Big Band spilte to sanger som slo godt an blant publikum. Vi fikk høre Diggin’ on James Brown av Tower of Power, og Stay With Me av Bernhoft.

_MG_5728
«Winter is coming», sier Isaksen i sin tale til studentene. Foto: Amund Johannesen

Ministerbesøk på Høgskolen
– Høgskolen har fått storfint besøk i dag, sa Katrine Ness i Mañana Mango mens hun introduserte Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Isaksen starter sin tale med å påpeke at det ikke bare er bygningene på Kronstad som er fine, men også menneskene. Videre henvendet han seg flørtende til de internasjonale studentene, som fikk lovnad om at nordmenn er langt hyggeligere enn vi kan virke ved førsteinntyrkket.

Ministeren delte i sin tale sine tre viktigste råd til nye studenter.

  1. Jobb hardt, for kunnskap kommer ikke av seg selv.
  2. Vær litt respektløs. Tør å stille kritiske spørsmål.
  3. Bruk tiden på noe annet enn studier. Engasjer deg i studentvirksomhet.

– Nyt studiestarten og fadderuken, men husk; winter is coming, sier Isaksen smilende. Han fortalte om økte forventninger, og viktigheten av undervisningen og lesingen.

Men husk, winter is coming
– Torbjørn Røe Isaksen

_MG_5820
Fredrik Bødtker Foto: Amund Johannessen

Fokus på samhold blant studentlederne
Etter å ha lurt kunnskapsministeren tilbake på scenen for en kjapp selfie, kunne Fredrik Bødtker ønske de nye studentene velkommen på vegne av studentparlamentet. Han brukte sine fire minutter taletid på å sterkt oppfordre studentene til å engasjere seg.

– Det tok to år før jeg valgte å bli med i en studentorganisasjon. Det angrer jeg på, forteller Bødtker med klar oppfordring til studentene om å starte sitt engasjement allerede i dag.

Siste taler var leder for BTS Studentersamfundet ved Høgskolen i Bergen, Sondre Riisøen.
– Det finnes ufattelig mange forskjellige studentforeninger på høgskolen, og det finnes garantert noe for deg, sa Riisøen til de håpefulle studentene. Han kakunnen også skryte over at BTS har vennegaranti, men at den tidligere kjærestegarantien ikke lenger praktiseres.

Studieåret er herved åpnet, og åpningssermonien er avsluttet. For fadderbarna har dagen nettopp startet, og byvandring er neste innslag på timeplanen.

Author: Martin Furland