Bli klok på HPV

Nei, du vil ikke bli klokere om du har HPV, men visste du at ca. 70 prosent av den seksuelt aktive befolkningen har, har hatt eller vil bli smittet med HPV?

Og at HPV kan føre til peniskreft? Eller analkreft? Du har kanskje hørt om livmorhalskreft? Eller de kjedelige kjønnsvortene? Eller kanskje du ikke vet hva HPV er?

Førstkommende tirsdag arrangerer Høgskolen i Bergen sitt nyoppstartede HPV-team seminar om Human Papillomavirus, bedre kjent som HPV, i Mimes Brønn. Teamet består av Britt Helen Grindheim, Amanda Bø Fjell, Marianne Jørs, Monica Helen Sæle Kårstad og Vigdis Eva Gudmundsdottir. De har invitert overlege og HPV-ekspert Sveinung Sørbye til å fortelle om viruset og om vaksinen som kan forhindre overnevnte krefttyper.

Når HPV-teamet har vært på besøk i ulike klasser har de opplevd at så få som en til to studenter i klassene har visst hva HPV er. Med tanke på hvor vanlig virusene er og at de faktisk kan føre til kreft, viser prosjektet HPV-teamet nå gjennomfører behovet for informasjonspredning. Så om du ønsker mer informasjon om HPV er du nok ikke alene.

På selve dagen vil overlege Sørbye og teamet stå på stand fra 10 til 14 utenfor Mimes brønn for å fortelle om HPV og svare på spørsmål. Det blir også mulighet til å stille spørsmål, og snakke med Sveinung etter foredraget utenfor Mimes Brønn på HiB Kronstad. De står på stand så lenge det er folk der.

Informasjon kan du også få på HPV-teamet sin Instagramkonto: hpvinfo.hib

Author: Irene Tollefsen