BSI Friluft best på integrering

Det er 17. november og Velferdstinget i Bergen er klare til å dele ut Bergens første integreringspris, med 20.000 som vinnerpremie.

And the winner is

Facebookarrangementet lovet et oppmøte på 34 stykker. Det stemmer nok ganske godt med antallet i salen. Internasjonal ansvarlig i studentparlamentet ved Høgskolen i Bergen, Pia Lilleskare Lunde, trer opp på scenen for å åpne arrangementet.

– Integreringsprisen er ment å være en pris til studenter og studentorganisasjoner som jobber med å inkludere internasjonale studenter i det norske miljøet. Pengene ønsker vi skal brukes til videre arbeid med integrering.

Etter å ha ramset opp de nominerte blir det, etter litt frem og tilbake, konkludert med at det er WDSTCK som skal spille for oss etter utdelingen. Og vi blir forsikret om at «Soundcheck sounded awesome. » Dette har tatt knappe tre minutter, før det er tid for å kåre vinneren.

– And the winner is, BSI Friluft!

Vi hører høy jubel fra ett av bordene i Tegleverket, og Johan Kringlen, en av de seks representantene som er tilstede fra organisasjonen løper opp på scenen for å motta den gjeve prisen.

– Man blir integrert på en helt annen måte. Andre internasjonale studenter spør meg ofte om hvordan jeg kjenner så mange nordmenn.

I en kort pause før WDSTCK skal spille, forteller vinnerne hva pengene skal brukes til konkret.

– Vi ønsker å bruke pengene til å kjøpe inn mer utstyr som er nødvendig for å kunne tilby et bredt spekter av ulike frilutfsaktiviteter. Vi kommer også til å bruke noe av pengene på kursing, som førstehjelpkurs og skredkurs av turledere, fordi vi som organisasjon står med ansvaret hvis noen skulle blitt skadet.

 

De norske perlene

Fabia Mix, leder i BSI friluft og utvekslingsstudent forteller at organisasjonen har vært en viktig del av hennes egen integrering.

– Ved å være medlem i en slik organisasjon blir man kjent med nordmenn, og ikke bare de utvekslingsstudentene man treffer på Fantoft. Man blir integrert på en helt annen måte. Andre internasjonale studenter spør meg ofte om hvordan jeg kjenner så mange nordmenn.

Utstyrsansvarlig, Åsmund Veigel Gaukstad, forteller på hvilken BSI friluft kan hjelpe internasjonale studenter til å integreres i det norske miljøet.

– Mange av de internasjonale studentene kommer til Norge blant annet fordi de ønsker å oppleve den norske naturen. Det lar seg vanskelig gjøre hvis man ikke har riktig utstyr eller erfaring fra tidligere.

– Vi viser dem de virkelig norske perlene, ikke bare Trolltunga, tilføyer Mix.

Lilleskare meddeler at integreringsprisen er et prøveprosjekt, men at det er høy interesse for prosjektet i sin helhet.

 

Stole the show?

WDSTCK avslutter arrangementet med en kort og vellykket konsert. Didrik Thulins vokal har sjeldent vært bedre. Én av sangene på setlisten er coveren de spilte hos Christine Dancke på P3, nemlig Kygos «Stole the show». Med 34 mennesker i salen kan teksten virke slående ironisk. Dette påpeker Thulin selv, og man kan ane et snev av bitterhet bak den humoristiske tilnærmingen.

– I slutten av november i fjor spilte vi for 1000 mennesker på P3gull, i sommer spilte vi for 800 på Bergenfest, for to ukers tid spilte vi her for 400 mennesker og nå spiller vi for 34 stykker. Men det er fint det altså!

 

Juryens begrunnelse

På Velferdstinget egen Facebookside er juryens begrunnelse publisert i sin helhet:

«The winner of the Integration prize 2015 is an organization with a lot of International students. They host events for a large numbers of students, and all of their information is published in english. The winner gives International students in Bergen the opportunity to contribute to the organization, and create events that allow norwegian and International students to meet. This organization wishes to spend their prize money in a way that will allow more International students to participate in the environment, as well as to give them the opportunity to experience Norwegian nature. The winner of this year’s Integration prize 2015 is BSI Friluft!»

Author: Ingrid Aarekol