Busstreik kan komme i veien for eksamen

Mai kan få nok et stressmoment for flere studenter. Det ligger nemlig an til busstreik i Bergen.

Flere aviser, deriblant Bergensavisen, melder om uenigheter i lønnsforhandlingene mellom Norsk Jernbaneforbund, Handel og Kontor, Yrkestrafikkforbundet, Norsk Transportarbeiderforbund, Fagforbundet og arbeidsgiverforeningene Spekter og NHO Transport.

– Blir det ikke enighet hos Riksmekleren i begynnelsen av mai, vil vi oppleve en storstilt busstreik, sier Linda Jæger, fagforeningens forhandlingssjef, til nevnte avis.

Hos riksmekleren 

I en pressemelding fra Yrkestrafikkforbundet informeres det om at oppgjøret har havnet hos Riksmekleren. Forhandlingene dreier seg om lønn og hvordan bussjåførenes hverdag skal se ut. En streik vil berøre 90 % av Norges bussjåfører. I Bergen vil streiken også omfatte bybanedriften.

Ingen tiltak

Flere av studentene ved Norges Handelshøyskole (NHH) benytter kollektivtransport til og fra skolen.

– I utgangspunktet er studentene selv ansvarlige for å komme seg til eksamenslokalet. Vi har ikke vurdert eventuelle tiltak, forteller Kjetil Sudmann Larssen, fungerende studiesjef på NHH. 

Maren Nilsen, Maria Vattøy og Elina Nilsen, masterstudenter ved skolen, håper Skyss velger et annet tidspunkt å streike på.

– Det er selvfølgelig veldig dumt om bussene skulle streike i en tid som eksamensperioden, da det er litt krisestemning dersom bussene plutselig ikke går. Men det er ikke så mye å gjøre med det, sier Maren Nilsen før hun utdyper:

– Skolen kan jo ikke akkurat ta ansvar for at alle de hundrevis av studentene som skal ta eksamen får taxi eller annet transporttilbud til skolen.

Maria Vattøy er enig med Nilsen.

– Jeg skjønner at skolen ikke kan være ansvarlig for dette, noe som egentlig bare gjør saken verre. Det er jo aldri et passende tidspunkt for streik, men det hadde vært ekstra dumt for studentene om det skulle skje i mai, sier Vattøy og understreker at hun er klar over at det sikkert er andre faktorer som må tas hensyn til.

– Men vi krysser fingrene for at det ikke skjer, sier Vattøy.

Elina Nilsen syns det er veldig kjipt dersom streiken blir en realitet.

– Taxi er ganske uaktuelt for en students fattige lommebok, så det blir i så fall en lang gå- eller sykkeltur på morrakvisten!, avslutter hun.

Author: Ingvild Tømmervåg