Derfor feirer vi Luciadagen

13. desember er ikke bare en dag for å hylle deilige lussekatter, det er også dagen hvor martyren Den hellige Lucia skal hylles og minnes.

Mange vet kanskje ikke hvorfor vi feirer Luciadagen. Det vi forbinder med 13. desember er Luciatog og lussekatter, men sannheten er at Luciadagen opprinnelig var en minnedag for martyren Den hellige Lucia, og har faktisk ingenting med advent å gjøre. Luciadagen kommer fra Den katolske kirke og Den ortodokse kirke, og kom først til Skandinavia på 1800-tallet med utspring i Sverige. Norge fikk først ”høytidsdagen” på 1950-tallet og den blir i vårt land forbundet som en førjulsskikk i adventstiden.

Den hellige Lucia

Legendene forteller at Lucia var en kristen kvinne fra den italienske øyen Sicilia, og at hun ble drept under kristenforfølgelsen under keiser Diokletian. Lucia var visstnok en kvinne av heder og godhet. Hun viet sin jomfrudom til Gud, nektet å gifte seg med en hedning og fordelte sin medgift blant de fattige. Forholdene rundt hennes død er fortalt på mange ulike måter. Det er derfor vanskelig å vite sikkert hva som skjedde. Det man derimot vet med sikkerhet er at hun led en martyrdød rundt år 300.

Author: Benedicte Lynum