Edvard Munch skrev en mystisk melding i sitt ikoniske maleri ‘The Scream’

Arkivbilde av ikonisk maleri av Edvard Munch. (AFP)

Maleriet ble først utstilt i 1893 og har siden blitt et universelt symbol på menneskelig angst.

  • Trend desk
  • Siste oppdatering: 22. februar 2021, 18:30 IS
  • FØLG OSS:

Den norske ekspresjonistiske maleren Edvard Munch kunne muligens ha skrevet en mystisk melding på sitt ikoniske kunstverk Skriket. Som avslørt i de siste skanningene, skrev han “Det kunne bare ha blitt malt av en gal” på lerretet til hans mest berømte og berømte maleri: Skriket.

Uttrykket hadde blitt lagt merke til før og har utløst mye debatt blant kunstkjennere rundt om i verden. Kritikere og fans lurte ofte på om utsagnet var en hærverk eller kunstneren selv. Munch er kjent for å ha flere psykiske problemer gjennom hele livet. Blyantnotatet finner du i øvre venstre hjørne av maleriet.

Imidlertid ble tiår med gjetninger endelig etterlatt da Nasjonalmuseet utførte avgjørende tester for å bekrefte at lappen ble skrevet av maleren selv. Skriften ble sammenlignet med Munchs dagbøker, brev og personlige notater.

“Skriften er definitivt Munchs egen. Selve skriften, samt hendelsene som skjedde i 1895, da Munch først viste maleriet i Norge, peker alle i samme retning, ”sa Mai Britt Guleng, kurator for museet. En av grunnene til at det var tvil om maleriet, var det beryktede tyveriet i 1994. Maleriets utvinning ble utført i en stikkoperasjon som kunne trosse enhver Hollywood-mysterietriller.

Maleriet ble først utstilt i 1893 og har siden blitt et universelt symbol på menneskelig angst. Han malte fire versjoner av maleriet (to i pastell, to i maling), men bare 1893-versjonen (den første) har blyantinnskriften.

Påvirkningen av hans kunst inspirerte skrekkfilmer som Hyle og den skrikende emojien som vi bruker på telefonene våre hele tiden. Den originale Scream er klar til å bli utstilt på Nasjonalmuseet fra 2022 (det er grunnen til testing og restaurering). Andre Munch-verk som skal vises er Madonna, Livets dans og Selvportrett med sigarett.

READ  Erling Bergs Kvitfjell Hut

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *