En direktør for studentene

I april i år ble Christian Fotland ansatt som ny Høgskoledirektør ved Høgskolen i Bergen. 1. september gikk han inn i sin stilling, og avløste dermed tidligere direktør Audun Rivedal. Han har nå hatt tilholdssted i niende etasje på Høgskolen i Bergen i ni dager, og Kontrast1 mener det er på tide å få han fram i lyset. Hvem er egentlig den nye Høgskoledirektøren?

Kontrast1 møter Fotland utenfor studenthuset på det som kan sies å være en av de sjeldne fineværsdagene Bergen har fått oppleve dette året. Solen stråler, og vi finner oss en sittegruppe i skyggen. Fotland har en stappfull timeplan, men klarer å frigjøre en halvtime for et intervju. Vi går raskt i gang med våre spørsmål for å få mest ut av halvtimen vår.

Hva gjorde at du ønsket å bli høgskoledirektør ved Høgskolen i Bergen?

– Oi. Jeg tror hovedårsaken er at jeg alltid har vært opptatt av læringsmiljø og kunnskapsformidling. Jeg har vært i skolesektoren i et langt liv, både som rektor og oppvekstsjef. Jeg har alltid vært opptatt av den gode læreren, og den gode kunnskapsformidleren. Det er hovedårsakene, men jeg har også vært i Lillehammer hvor jeg har vært toppleder i en stor organisasjon med 2 500 ansatte, og kjente på at Høgskolen og de utfordringene som er her, de passer meg ganske bra. Det er en stor organisasjon her også, og nytt bygg og mye spennende som skjer framover. Det passet også bra familiært sett. Jeg har ett barn som nettopp er ferdig på ungdomsskolen, og ett som skal til å begynne, så tidsmessig var det passende å vende nesen hjem til Bergen.

Hva er høgskoledirektørens aller viktigste rolle på Høgskolen?

– På mange måter er jeg høgskolestyrets forlengede arm som skal iverksette de vedtakene som styret gjør. Jeg har et ansvar for å gjennomføre både de langsiktige målene som høyskolen har, og de konkrete enkeltsakene. Jeg er også arbeidsgiver for de ansatte, og da er det min oppgave å sørge for at de ansatte har det bra på jobb. Min holdning er at dersom de ansatte har det bra, så har ofte studentene det bra. Det er et mål for meg å være synlig, imøtekommende og være den som kan ta beslutninger på viktige spørsmål både for studenter og ansatte.

Hvem er Christian Fotland for studentene?

– I tillegg til å være de ansattes direktør, så vil jeg også være studentenes direktør. Jeg tror Studentparlamentet raskt vil oppleve at jeg er en som har lyst til at deres rammebetingelser skal være best mulig. Både når det gjelder areal og fasiliteter på det fysiske, og også det sosiale. Gjennom de systemene jeg har til rådighet, så mener jeg at jeg skal gjøre det jeg kan for å skape et godt læringsmiljø og et godt sosialt sted å være.

Hvem er Christian Fotland på fritiden?

– Familiepappa, først og fremst. Jeg elsker også å være i aktivitet, trener og går turer. Jeg er musikkinteressert. Jeg liker å snekre og lage ting. Vi holder på å pusse opp et hus fra grunnen av nå, som vi kjøpte i sommer hvor alt må fikses, så det er absolutt en stor del av livet mitt akkurat nå, ler han.

– Ellers er det sikkert mye av det som studentene er opptatt av: venner og å ha det godt og sosialt i fritiden, oppsummerer han.

Fotland er utdannet pedagog med tilleggsutdanning innen organisasjon og ledelse. Pedagogikkutdanningen tok han på Lærerhøyskolen på Landås, hvor han var ferdig i 1993. Vi spør hvem han var i studietiden.

-Jeg var nok en sosial student, ler han. – Som var opptatt av å få med seg alt annet ved siden av det å studere også. Jeg gikk på musikklinjen, så jeg var med på veldig mye som hadde med musikkaktiviteter å gjøre . Både i kor og orkester.

– Ellers så jobbet jeg passelig hardt, og var en livsnyter, forteller han med et stort smil.

Tirsdag ble det kjent at en fusjon mellom Høgskulen Stord/Haugesund, Høgskolen i sogn og fjordane og Høgskulen i Bergen kan bli aktuelt.

Hva er dine umiddelbare tanker om fusjon?

Han tenker seg om før han svarer.
– Hvis Høgskolen i Bergen skal ha en nasjonal posisjon, så må vi ta ansvar for å innrette oss på en sånn måte at vi blir store nok til å ha den kvaliteten som er nødvendig. Det er mye som tyder på at departementet vil belønne de store, og at det satses på de store institusjonene. Mye tyder også på at de største blir større, mens de minste blir mindre. Derfor tror jeg at dersom vi skal være en moderne framtidsrettet høgskole, så må vi gå aktivt inn i disse fusjonsdiskusjonene, spesielt med Stord/Haugesund og Sogndal.

Er målet at skolene etter fusjonen skal bli universitet til slutt?

– Ja, et sterkt og tungt profesjonsuniversitet må jo være den framtidige ambisjonen, avslutter han.

Author: Martin Furland