En helt vanlig tolvtimersjobb

Velferdstinget er for mange fordeling av penger. Men det er også svømming, Minecraft, trivsel og fjas, noe vi lærte da vi ble bedre kjent med Velferdstingslederen Linnea Reitan Jensen. 

I en gang på Studentsenteret kommer Linnea Reitan Jensen labbende i ullsokkene sine, mens hun roper noe til en eller annen i etasjen ovenfor og ler. Hun hilser på meg i samme lystige lag, og låser oss inn på kontoret til Velferdstinget. I samsvar med alle som slipper noen inn i sitt hjem, unnskylder hun for rotet. For det er nemlig her Linnea tilbringer opp mot tolv timer av sin dag. Hver dag.

Lederen Linnea

Det var i desember i fjor at Jensen stilte til leder i Velferdstinget, og i januar hun endelig kunne tre inn i vervet. Å bli valgt fremhever hun som høydepunktet i sin frivillighetskarriere.

– Det syns jeg var fryktelig stas. Jeg var veldig, veldig giret på å begynne å jobbe, forteller lederen.

Og hva får en student til å stille til et fulltidsverv? Det hjelper å være over gjennomsnittet interessert i velferds- og studentpolitikk, som hun erklærer seg for å være.

Hverdagen til lederen består av mye mer enn møter og kontortid. Foto: Robert Nedrejord/Bymag
Hverdagen til lederen består av mye mer enn møter og kontortid. Foto: Robert Nedrejord/Studvest

– Jeg hadde fryktelig lyst til å stille. Velferdstinget er et fint samarbeidsorgan, og jeg er veldig glad i samarbeid og i å få andre institusjoner til å samarbeide på tvers av hva det skulle være. Det er fryktelig spennende å dra et stort lass sammen.

Jensen hadde ingen erfaring med å jobbe politisk fra tidligere, men forteller at dette var noe hun var bevisst på da hun gikk inn i stillingen. Etter hvert har hun fått samlet litt tanker om hvordan et ideelt velferdsting ville sett ut.

– Ideelt sett skulle det vært tre stykker på heltid i arbeidsutvalget, samt en organisasjonskonsulent, sånn at arbeidsutvalget har mulighet til å jobbe mer politisk, sier hun og anslår at hun bruker mellom 80 og 90 % av sin tid til organisatorisk arbeid.

– Jeg får ikke jobbet så mye med politikk, og det er jo sånn vi får gjennomslag – gjennom politikken.

Minecraft og fritidsvegring?

At det er travelt å være Linnea kommer tydelig frem når hun forteller om hverdagen sin.

– Jeg prøver å få stått opp klokka seks. Jeg er litt avhengig av den tiden alene om morgenen, uten stress, for å lade opp til arbeidsdagen.

På gode dager rekker hun å legge inn litt svømming før jobb, men er på plass klokken åtte ved pulten sin på kontoret. I jobben blir det mye datatid, derfor er redningen enkel.

– Vi er flinke til å ta lunsj på gangen akkurat klokken tolv, og det er veldig greit – da skal man ta pause. Det er kjempeviktig i en arbeidsdag der man ellers blir sittende foran en dataskjerm eller løpende mellom møter og diverse annet, påpeker hun.

Linnea forteller at hun er sjeldent hjemme før åtte på kvelden. Og hvis hun da skal koble av, går hun seg enten tur, drar på quiz eller brettspillkvelder, eller spiller Minecraft.

– Jeg spiller ofte Minecraft i tillegg til serier, sånn at man får nok å fokusere på uten å tenke på andre ting. Nå går det i Modern Family, Doctor Who, og krimserier.

Å ha det travelt er ikke så ille for Linnea. Arbeidsmengden ser heller ikke ut til å plage henne nevneverdig.

– Man vet jo det når man stiller til de fleste tillitsverv at det er mer arbeid enn det du får betalt for. Man jobber mer, og det er det som er gøy. Jeg er ikke så fryktelig glad i fritid! Da blir man bare sittende i sofaen og se Netflix…

Også helgene går med på arbeid. Jensen sitter i velferds- og likestillingspolitisk komité i Norges Studentorganisasjon (NSO). Arbeidet hun gjør det kan relateres til arbeidet i Velferdstinget.

– Jeg syns det var viktig for min del å få det påfyllet fra den komiteen. Så nå er det en del helger som går bort til det. Jeg har hatt to frihelger nå tror jeg, og da har det vært brettspill. Og et par kvelder med Minecraft, sier hun og gliser.

Selv om hun har det travelt, er en presisering likevel viktig:

– Jeg liker fritid altså. Men det skal ikke være for mye av det. Da vet jeg ikke helt hva jeg skal finne på.

Integreringspris og fremtidsvisjoner

Johanne Vaagland og Linnea Reitan Jensen er blant studentene som har jobbet hardt med integreringsprisen. Foto: Martin Furland
Johanne Vaagland og Linnea Reitan Jensen er blant studentene som har jobbet hardt med integreringsprisen. Foto: Martin Furland

Jensen trekker frem Integreringsprisen som et av Velferdstingets mest spennende prosjekter. Hensikten med prisen er å fremme organisasjoner eller enkeltpersoner som gjør en god jobb for å integrere internasjonale studenter.

– Integreringsprisen er jeg veldig spent på. Hvordan det kommer til å gå, hvor mange nominasjoner vi kommer til å få, sier hun og sikter til at nominasjonsfristen snart er ute.

En ting Jensen jobber aktivt for, er at de mindre utdanningsinstitusjonene i Bergen skal delta på Velferdstinget. Hun understreker at studentene ved de mindre stedene også bidrar med semesteravgift, som Velferdstinget bestemmer hva skal gå til. På bakgrunn av det ønsker hun at de mindre institusjonene også skal være med i debatten.

– En institusjon på 200 studenter fungerer annerledes enn for eksempel UiB som har 14 000. Og det er veldig fint, å få med alle de ulike innspillene. Vi har veldig lyst til at dem skal være med, og vi kan få veldig gode og verdifulle innspill fra dem om de aller fleste sakene vi har, oppfordrer hun.

Kjære fortids-Linnea

Hvis du kunne gitt fortids-Linnea et godt råd, hva skulle det vært?

– Pass på å ta fri. Ta litt pauser, man må ikke være med på alt. Jeg er alltid veldig redd for å gå glipp av noe. Jeg liker ikke å gå tidlig hjem fra fest, fordi det er jo alltid ting som skjer. Eller ikke å delta på noe syns jeg er helt fryktelig, jeg vil jo ha med meg alt. Men det å være flink på å ta fri, og se at man får ikke tid til å være med på alt alltid, det tror jeg ville hjulpet meg mye.

Hun tror at med det rådet kunne hun unngått å gå på en smell, noe hun beskriver som skummelt. Hun forteller at det tar lang tid å komme seg etter noe sånt.

– Og så sitter man plutselig der uten ork til å gjøre noe, men samtidig vil man jo ikke ikke gjøre noe.

Jensen tror at å ha noen å snakke med er alfa omega. I tillegg anbefaler hun å ha andre ting enn jobb å holde på med. Selv er hun dirigent i et lite kor på HF-fakultetet, et kor hun beskriver som et lavterskels fritidstilbud med fjas og sang.

Da jeg forlater kontoret til Velferdstinget klokken halv ett, klarer jeg ikke la være å tenke på at det enda er syv og en halv time til Velferdsting-lederen er hjemme i kveld. Og om hun tenker det samme? Men så kommer jeg på hva hun selv sa:

– Det skal være travelt i Velferdstinget. Det viktigste er at det er gøy, og at jeg trives.

Og akkurat at hun har det gøy og trives, hersker det absolutt ingen tvil om.

Les også: Dette betaler du for

Les også: Bruker nattesøvnen som forhandlingsstrategi

Author: Ingvild Tømmervåg