Et historisk stikk?

Fra 1. november skal HPV-vaksinen tilbys gratis til jenter født etter 1990. I den forbindelse inviterte fem sykepleiere til HPV-dag på Kronstad tirsdag. Hensikten var å informere om både virusene og vaksinen.

I Mimes Brønn på Kronstad fylles lokalet opp av jenter, og noen få gutter, som ønsker å vite mer om HPV. Teamet bak arrangementet har fått overlege i klinisk patologi, Sveinung Sørbye, flydd inn for anledningen.

– Hvorfor får nonner så sjelden livmorhalskreft?, spør overlegen salen. Folk kniser nervøst, og tenker det åpenbare. For det er nettopp det der er; det åpenbare.

– For hver nye partner øker smitterisikoen med 10 %, forteller han.

Deretter er han raskt ute med å avkrefte at løsningen er å gå i kloster.

Vigdis Eva Gudmundsdottir, Marianne Jørs, Monica Helen Sæle Kårstad, Britt Helen Grindheim og Amanda Bø Fjell er sykepleierstudentene bak HPV-dagen på Høgskolen.
Vigdis Eva Gudmundsdottir, Marianne Jørs, Monica Helen Sæle Kårstad, Britt Helen Grindheim og Amanda Bø Fjell er sykepleierstudentene bak HPV-dagen på Høgskolen.

Hva er HPV?

HPV er et seksuelt overførbart virus, som 70-80 % av oss vil bli smittet med en eller flere ganger i livet. I mange tilfeller klarer kroppen å bekjempe det på egen hånd, men dersom immunforsvaret ikke klarer å kvitte seg med det, øker risikoen for livmorhalskreft. Omtrent 90 % blir kvitt infeksjonen i løpet av 6-24 måneder.

– Det er påvist at mennesker med svekket immunforsvar er godt tjent med å ta vaksinen, svarer overlege Sørbye på spørsmål om man med nedsatt immunforsvar bør la være å ta vaksinen.

Overlegen understreker at dersom du har hatt viruset en gang, er du ikke immun mot det senere.

 

Også gutter

Også gutter kan få kreft som skyldes HPV-viruset, deriblant penis- og analkreft. Derfor mener Sørbye at vaksinen også bør tilbys til gutter.

Han forklarer at tanken bak at vaksinen må gis gratis til jenter født etter 1990 er kostandsoptimalisering: Det er ikke kostnadseffektivt å gi vaksinen til gutter dersom de bare har sex med vaksinerte kvinner.

– Synd at det bare er tolv år gamle jenter som har vaksinen, bemerker Sørbye, og peker på en klar logisk brist.

«- Og noen kvinner besvimer før vaksinen.»

Han forteller videre at risikoen for analkreft blant menn som har sex med menn er høyere enn risikoen for at en kvinne får livmorhalskreft.

– Forhåpentligvis kan tilbudet om gratis vaksine også gis til gutter neste høst, men hvem vet?, spør Sørbye publikum.

 

Hvorfor skal vi vaksinere oss?

Tre av jentene fra HPV-teamet fikk HPV-vaksinen på scenen etter foredraget. Foto: Ingvild Tømmervåg
Tre av jentene fra HPV-teamet fikk HPV-vaksinen på scenen etter foredraget. Foto: Ingvild Tømmervåg

I løpet av foredraget pekes det på mange fordeler med å ta HPV-vaksinen, men det blir også bemerket at man ikke bør droppe celleprøve hvert tredje år etter fylte 25 selv om man har vaksinen.

– Selv om man har blitt smittet med HPV tidligere, kan man fremdeles ta vaksinen, fortelles det fra scenen.

Sørbye sier videre at man kan ta vaksinen selv om man har fått påvist celleforandringer, og forteller om tilfeller der vaksinerte har vært både 60, 70 og 80 år og likevel hatt god effekt av vaksinen.

Vaksinen beskytter mot HPV type 16 og 18, som er årsak til 70 % av tilfellene med livmorhalskreft.

Men hva med bivirkninger? Det fortelles at blant 160 000 kvinner har det blir rapportert totalt 645 tilfeller om bivirkninger, der 52 av disse har vært betydelige. Noen av bivirkningene som har blitt rapportert er svimmelhet, hodepine og ømhet i stikkarmen.

– Og noen kvinner besvimer før vaksinen, bemerker Sørbye.

Innstillingen til Folkehelseinstituttet er at både gutter og jenter bør få vaksinen. Vaksinen kan fås ved å ta kontakt med fastlegen. Fra 1. desember skal de i aldersgruppen kunne få vaksinen på helsestasjonen i Bergen.

 

Live-vaksinering

Blant publikummerne sitter en på vinnerloddet. Denne personen får første dose av vaksinen gratis, her og nå. Jenta med vinnderloddet er sporty, og stiller opp. Mens hun gjør seg klar og overlegen knipser litt på sprøyten, spør jeg en av arrangørene om dette er den første gratis HPV-vaksinen som blir satt i Norge?

– Oi! Du! Det kan godt være!, sier hun med store øyne, og smiler bredt.

Så hvem vet? Kanskje skjedde det et lite stykke historie i Mimes Brønn denne tirsdagen?

Author: Ingvild Tømmervåg