Et nytt studentdemokrati tar form

Arbeidet med å få på plass et nytt studentdemokrati har pågått siden det ble klart at tre institusjoner skulle bli Høgskulen på Vestlandet fra 01.01.2017, og nå er institusjonens øverste studentorgan snart på plass.

Fristen for å melde kandidatur gikk ut ved midnatt 18. januar, og alle studenter ved Høgskulen på Vestlandet (HVL) kan benytte stemmeretten sin til å stemme frem kandidater. Det skal velges til sammen 28 representanter til det nye studentdemokratiet, samt tilsvarende antall vararepresentanter. Til sammen har til sammen hele 55 studenter ved HVL meldt sitt kandidatur med et ønske om å være studentenes stemme.

Størst engasjement i Sogndal og Førde

For å sikre representasjon fra ulike campus og regioner ved den nye institusjonen, har en egen komité nedsatt av de tre forhenværende studentdemokratiene, Fusjonskomiteen, gått inn for å gjennomføre valget med tre valgkretser; Sogndal og Førde, Stord og Haugesund, og Bergen.

Av de 55 kandidatene som kjemper om en plass, er det størst kamp om de syv plassene valgkrets Sogndal og Førde har blitt tildelt i den nye organisasjonen, med hele 19 kandidater. Til sammenligning har valgkrets Stord og Haugesund 13 kandidater til syv plasser, og valgkrets Bergen 23 kandidater til 14 plasser.

Viktig å bruke stemmeretten

Kontrast1 har vært i kontakt med Marianne Rødseth Espelid, tidligere representant i Høgskolestyret ved Høgskolen i Bergen. Hun har selv stemt ved valget, og mener det er viktig at studentene engasjerer seg i det som foregår på høgskolen.

Det er sabla digg å være de mest engasjerte studentene i landet, og det synes jeg er en tittel vi skal holde på

 

Marianne Rødseth Espelid Foto: Sol Sandvik
Marianne Rødseth Espelid
Foto: Sol Sandvik

 

Les også 30 prosent stemte i studentvalg ved HiB.

– Først og fremst har jeg brukt stemmeretten min for å være med å påvirke hvem som skal representere studentene i viktige politiske avgjørelser og i studentenes organiserte påvirkningsarbeid. Jeg har også brukt stemmeretten min fordi jeg mener det er viktig å vise at studentene bryr seg om arbeidet som gjøres av de tillitsvalgte. Vi må stå sammen og være mange bak hver stemme og en liten ting til slutt: det er sabla digg å være de mest engasjerte studentene i landet, og det synes jeg er en tittel vi skal holde på, sier Espelid.

 

Studenter i Bergen kan stemme på sine kandidater frem til fredag 27.01. klokken 16.00. Les mer om kandidatene fra Bergen her.

Valget for de to andre valgkretsene stenger søndag 29.01. klokken 23.59. Les om kandidatene fra Sogndal og Førde her.

 

 

 

Author: Ida Austgulen