Fredagsprofil1: Annika Rødeseike

Skjermbilde 2015-08-14 kl. 17.02.25Et smilende og vennlig ansikt møter meg på bibliotekets kafé, Amalies hage. Annika Rødeseike er masterstudent i psykologisk vitenskap ved UiB. Hun engasjerer seg i alt fra A til Å, elsker rødvin på fjelltur og er denne ukens fredagsprofil. Med økologisk grønn te i koppen, drømmer hun om en tur til det indiske hav.

Hvem er du?

– Annika Rødeseike, student og sånt. Jeg er en person som vil veldig mye, er veldig ivrig, og opptatt av veldig mye forskjellig. Samtidig synes jeg det av og til frister veldig mye bare å ha et så enkelt liv som mulig og ha masse fritid. Det er jo litt paradoksalt. Jeg er en ivrig student med tidvis snev av kognitiv dissonans, altså at handlingene mine og tankene står i motsetning til hverandre. Men jeg er stort sett fornøyd, så lenge jeg blir flinkere på å gjøre en ting om gangen.

 

Hva har du spist til frokost/lunch, i så fall hva?

– Samboeren min hadde kjøpt brød, men hadde glemt å legge det i plast. Så det var jo tørt i dag tidlig. Løsningen ble at han hadde ristet skivene i ovnen med olivenolje, salt og pepper, som jeg hadde da leverpostei på. Litt rart, men ganske godt. Det ble jo plutselig en litt mer spennende og ikke minst utnyttelsesrik frokost. I tillegg til dette hadde jeg min daglige dosen med Friele presskannekaffe, såklart.

 

Hvilke planer er lagt for helgen?

– Det står mellom to ganske forskjellige ting. Enten blir det jobbhelg, eller så blir det Hardangervidda med Psykologiistudentenes turgruppe; en forening som arrangerer fjellturer og lignende. Det blir altså en av to. Jeg venter i spenning.

 

Hva er din drømmejobb?

– Det er å sitte i et tverrfaglig forskerteam som skal utarbeide gode ideer og løsninger til klima- og miljøproblemer.  Dette er selvsagt veldig vanskelig, og man er nødt til å komme gjennom et lite nåløye gjennom for eksempel å skrive en hinsides god masteroppgave. Men det er jo lov å drømme litt, du spurte jo om drømmejobben. Her kan jeg bidra til forståelse av mennesket, noe som kan være nyttig og nødvendig i sammenheng med disse problemstillingene. Atferdsendring og valg- og beslutningspsykologi står for eksempel veldig sentralt. Å få folk til å ta de riktige valgene, for eksempel gjennom «nudging», uten at det går ut over livskvalitet er en av de tingene som opptar meg mest innenfor psykologien.

 

Dersom du kunne dratt på ferie hvor som helst i verden, hvor hadde du dratt?

– Maldivene, det virker så åpent. Et åpent sted å være, da føler jeg meg mest fri. I motsetning til tette byer, det er jeg ikke så glad i. Godt og varmt og klart vann, det liker jeg. Men det er jo litt usannsynlig at jeg drar dit nå, det er jo et stykke å fly.

 

Hvilket dyr ville du vært på denne destinasjonen og hvorfor?

– En slange, for å kurer min egen slangefrykt. Da ville jeg sett på meg selv som ufarlig, en ressurs. Jeg er enormt redd for slager, kan ikke se på de på TV en gang. Men så skal man jo i følge evolusjonspsykologien være redd for farlige dyr, så jeg er unnskyldt.

 

Hvem er ditt forbilde?

– Denne er tricky. Det finnes så mange nivåer av forbilder. Av forskere er det vår egen Per Espen Stoknes, eller Daniel Kahnman for deres arbeid innenfor psykologien. Samboeren min fordi han alltid har roen, og pappa og mamma fordi de sammen de beste veilederne jeg kunne fått. Jeg beundrer min fars evne til å snu absolutt alt på hodet før han vurderer noe.

 

Hvilken person ønsker du å gi en shoutout til?

– Fredrik Wikse fordi han bor i en båt i Sandviken, og fordi han er så engasjert. Jeg synes han er kul.

 

Hvilken hendelse denne uken vil du vie ekstra oppmerksomhet? (egenopplevd eller nyhetsrelatert)

– Da vi bare tok en «snakkes»  og gikk Vidden på tirsdag klokken 12 fordi det var sol.

 

Hva er du mest stolt av å ha mestret denne uken?

– Mestret(og likte!) eksamen i psykologihistoriske perspektiver, hvilket var mitt første masterfag. Det er jo greit å få en liten headsup på at du ikke er på helt feil plass. Jeg har også fått meg noen nye venner. Det er ikke verst i en alder av 23 år synes jeg; ”still got the skills”!

 

Hva er ditt ultimate tacotriks?

– Å bruke rømme som lim, men den er vel velkjent. Søsteren min er hekta på en liten dæsj ketchup på tacoen, og jeg er egentlig ganske enig i at den er avgjørende med tanke på å sette den søte vrien på tacoen, hvis du ikke er på ananasbølga da. Prøv det! Også vil jeg anbefale å gå veggis. Man blir overrasket over hvor mye forskjellig man kan erstatte kjøttet med. Linser med tacokrydder er for eksempel sykt lommebokvennlig. Det er bare å teste ut, det blir faktisk sinnsykt godt.

 

Hvordan ser en perfekt helg ut for deg?

– Å ta helg en fredagsformiddag er deilig. En treningsøkt etterfulgt av mat sammen med en til to øl i kombinasjonen serier/film + sofa på kvelden. Lørdag liker jeg å komme meg på 10-spinningen, etterfulgt av en byvandring og café, mens jeg på kvelden elsker å tilbringe flere timer på kjøkkenet med middagsbesøk, og rødvin, masse rødvin! God musikk også. Søndag skal en sove lenge, spise lang frokost, og så er det fjelltur. Bratt opp og langt inn på fjellet(om formen er god). Her finnes også plass til rødvin. På søndagen skal det også være litt junk-food, gjerne noe bakverk.

 

Hva engasjerer du deg i som student?

– Jeg sitter i styret i psykologisk studentutvalg, der har jeg sittet i tre år. Forvillet meg inn på et random møte en av de første dagene som student, og har blitt der siden. Jeg er også sportslig leder av psykologisk kanonbal, og så er jeg initiativtaker og leder av Concerned Students Bergen, som er en tverrfaglig studentorganisasjon som er opptatt av hvordan fagene våre kan være en del av det grønne skiftet. I tillegg jobber jeg som forskningsassistent for en stipendiat ved NHH, som er en jobb, men jeg gjør det mest fordi det er gøy og for erfaringen.

Author: Pernille Bucher-Johannessen