Gullkandidaten Anja Bergo

20.-24. januar går verdens største Jiu-Jitsu-arrangement av staben i Portugal, Lisboa, IBJJF Eurpean Open. Blant deltakerne finner vi 19 år gamle Anja Bergo, student ved Høgskolen i Bergen og medaljekandidat i konkurransen.

Hektet som 14-åring

Blåbeltet Anja Bergo er 19 år, fra Laksevåg og går Ergoterapi første året på HiB. På fritiden driver hun med en sport litt utenom det vanlige, nettopp Brasiliansk Jiu-Jitsu (BJJ). Hun er en av omlag 20 stykker som skal reise nedover til Portugal denne uken.

– Jeg begynte å trene BJJ da jeg var 14 år gammel. Det var en venninne som tok meg med på trening og jeg ble hektet fra første stund. Jeg skal innrømme at jeg hadde litt problemer i begynnelsen fordi jeg var så kilen, men det gikk heldigvis over.

– Det er hvor flink en er til å bruke teknikker som avgjør det hele.

Anja forteller at BJJ oppsto i Brasil tidlig på 1900-tallet. Det er en videreutvikling av judo, hvor det fokuseres mer på bakkekamp enn kast, og målet er kvelinger og leddlåser. I de siste årene har BJJ opplevd enorm vekst i hele verden, og den har også tatt turen til Norge.

– Grunnen til at jeg liker det så godt er fordi at selv om jeg er mindre og svakere en motstanderen min, er det ikke det som avgjør utfallet av kampen. Det er hvor flink en er til å bruke teknikker som avgjør det hele, forteller Anja.

(Saken fortsetter under bildet)

Anja har blant annet drevet med yoga for å forbedre seg best mulig. Foto: Privat
Anja har blant annet drevet med yoga for å forbedre seg best mulig. Foto: Privat

Gullsmak i munnen

Utenom studiene jobber Anja som servitør og er med-trener på barnepartiet hos Frontline Academy Bergen. Mye av tiden går med til egentrening hvor hovedfokus siden oktober har vært European Open. Etter mangfoldige timer med trening hos Frontline Academy Bergen er Anja klar til å kjempe om gullet.

– Jeg føler meg klar! Jeg har gledet meg til å dra helt siden oktober. Jeg har trent mye, tatt ekstra timer. I tillegg har jeg trent yoga for å bedre balansen, bli mer fleksibel og forhindre at jeg blir stiv av styrketreningen. Jeg har hatt få pausedager og har trent gjennom hele julen. I tillegg til å få kroppen kampklar er det viktig å forberede seg mentalt også, slik at man ikke får jernteppe i kampens hete. Samtidig må man beregne energibruken slik at man ikke kjører seg tom første kampen.

“Best Fighter”-tittel i boks

- Jeg tror jeg er den som har trent mest av alle i min vektklasse, sier Anja Bergo.
– Jeg tror jeg er den som har trent mest av alle i min vektklasse, sier Anja Bergo.

HiB-jenta har konkurrert i store arrangement før, blant annet i London, Paris og Oslo, hvor medaljene har strømmet på. I september i fjor vant hun også tittelen “Best Fighter” på Grotta Grappling, Norges største turnering innad sporten. Men den største og tøffeste turneringen Anja har deltatt på er og blir Europeans Open. Dette er den største turneringen innen Jiu-Jitsu verden over, og blir arrangert av International Brazilian Jiu-Jitsu Federation (IBJJF). Bare i år er det er over 3500 deltakere, alt fra nybegynnere til velkjente legender innad sporten. Anja deltok i fjor og tok med seg bronsemedalje hjem, men har klare ambisjoner for dette årets EM.

– I år går jeg for gull. Jeg tror jeg er den som har trent mest av alle i min vektklasse, jeg har forberedt meg både fysisk og mentalt, uansett blir det en fantastisk opplevelse. Det er alltid kjekt å reise med lagkameratene mine og å møte nye mennesker. Jeg håper å runde av turen med å stå på toppen av pallen i år, sier Anja med et smil om munnen.

Author: Dorthe Iselin Austevoll