Historien bak hårete november

Vi er godt ute i november og bartene har begynt å ta form. November er kjent som Movember for mange og det betyr kun en ting; la barten gro. Men hva er egentlig Movember?

De fleste er kjent med at Movember er et veldedighetsprosjekt som foregår i november hvert år. Gutter og menn barberer seg, slik at de er klare til å la barten gro fra 1. november. For mange dannes det interne konkurranser hvor de måler hvem som gror størst bart. Likevel er det mer til Movember enn det kanskje mange vet.

Det var to kompiser fra Melbourne, Australia, som er ansiktene bak ideen. Deres navn er Travis Garone og Luke Slattery. De hadde sett at hårveksten over leppen uteble hos flere og flere menn, og de fryktet at barten skulle forvinne helt. De lurte på om de kunne bringe trenden tilbake og kom dermed opp med konseptet Movember i 2003. Det var først året etter at Movember Foundation ble opprettet. Fokuset til veldedighetsorganisasjonen er rettet mot menns helse. De arbeider for at menn skal leve lykkeligere, sunnere og leve et lengre liv. Engasjementet har vært stort, og siden 2003 har det vært registrert at millioner har deltatt og samlet inn 3.9 milliarder kroner. Pengene er blitt brukt til å finansiere over 1000 ulike programmer som fokuserer på prostatakreft, testikkelkreft, psykiske problemer og for lite fysisk aktivitet.

Menn over hele verden har muligheten til å registrere seg på nettsiden movember.com for å delta. De har muligheten til å være med individuelt eller danne gruppe med andre. Det eksisterer slikt engasjement på Høgskolen i Bergen. Mannlige barnehagelærerstudenters forening ved Høgskolen i Bergen har registrert seg for andre år på rad. Truls Lier er barteansvarlig i foreningen, og sier dette til Kontrast1:

– Vi i Mannlige barnehagelærerstudenters forening ønsker å belyse kreftsaken på vår egen måte. Derfor har vi valgt å sette opp et movember-lag for kunne hjelpe med å skaffe bidrag til forskning som kan redde liv. Det er ikke høy terskel for å bidra, og alle bidrar det de kan.

Move i Movember

I tilegg til å la barten gro har Movember inkludert en treningsutfordring de kaller ”Move i Movember”. Dette er en 30-dagers treningsutfordring. Her kan menn registrere seg på nettsiden. Ved å bli med på utfordringen innebærer det at man er i aktivitet og trener i 30 dager. Hensikten er at menn skal ta tak i egen helse og gjøre noe for sin egen del.

Ikke bare for menn

”Mo Sistas” gjør det mulig for kvinner å delta. Selv om kvinner ikke har de nødvendige hårvekstkvalitetene i ansiktet til å gro bar, har de muligheten til å bidra i Movember. Ved å registrere seg på movember.com kan de samle inn donasjoner, og bidra med å sørge for at forskning og fokuset på forbedring av menn sin helse fortsetter. Kvinner kan også delta på treningsutfordringen ”Move i Movember”.

Hvem som helst kan gi en donasjon på Movember sine nettsider movember.com. Du har to muligheter ved donasjon på nettsiden. Enten søke opp en person du kjenner, eller en gruppe du vet om som er registrert og gi en donasjon i deres navn, eller gi en donasjon utenom.

Send gjerne ditt bartebilde til tips@kontrast1.no!

 

Author: Benedicte Lynum