Hvem er egentlig julenissen?

 

”Ho, ho, ho, er det noen snille barn her?”, spør en eldre eller gammel, litt tykk, mann i rød drakt med hvit skjegg, når han kommer inn døra til mange familier den 24 desember.

Denne mannen er julenissen. Ifølge vår moderne tradisjon, mer spesifikt den europeiske tradisjonen, skal julenissen komme inn døra på julaften for å dele ut gaver til snille barn, og kanskje til og med til voksene. Mens i en mer amerikansk tradisjon kommer julenissen natt til den 25. desember, i en slede med reinsdyr og gjennom pipa. Julegavene ligger klare for alle barn på morgningen den 25 desember. Julenissen går igjen i nesten alle juletradisjoner verden over. Med hvem er egentlig denne julenissen? Hvor kommer hans opprinnelse fra?

St. Nikolaus, helgen

Hvis vi skal se på dette må vi tilbake 200-300-tallet, og til Tyrkia. Her er det en legende om helgen St. Nikolaus. Han ble sett på den som fremste til å hjelpe barn og unge når de eller foreldrene var i nød. Så allerede fra starten ble han tilbedt som barnas og unges helgen. I mange legender sies det at han opptrer som den forkledde eller usette velgjører.

Siden 900-tallet feiret klostre ”de uskyldige barns dag” den 28. desember, som senere ble flyttet til 6. desember på grunn av at dette var St. Nikolaus sin dødsdag. På 1200-tallet dukket han opp med gaver til alle barna på klostrene. Dette ble kalt Nikolaus-gaver. På 1400-tallet begynte han å komme som gavegiver i hjemmene. Det var allerede vanlig å gi gaver til jul, men på grunn av at tradisjonene var så nær hverandre ble de knyttet sammen.

 

Fra skip til strømpe

St. Nikolaus var de svakeste sine forsvarer i en tid med krig nød og forfølgelse. Mens i Hellas ble han kalt for sjøfolkets venn og det ble sagt at han kunne redde dem fra havsnød. Denne troen flyttet seg videre til Tyskland, hvor barn satt skip i vinduet og om morgningen var det fult av søtsaker og smågaver. Etter hvert gikk tradisjonen fra skip til sko, og sko til strømpe.

Det gikk også historier om at St. Nikolaus hadde en tjener som ga ris til alle slemme barn, mens i Nederland fikk barn vite at det var Svarte Petter (denne tjeneren) som leverte gaver gjennom å klatre ned pipa. Denne personen fikk senere navnet Sinterklaus.

Saken fortsetter under bildet. 

Illustrasjon: Grete Grønner
Illustrasjon: Grete Grønner

Sinter eller santa?

Så hvordan ble denne Sinterklaus, som har mye av de samme karakteristikaene som Santa Claus, julenissen i Amerika? På 1700-tallet tok de nederlandske innvanderne med seg Sinterklaus til Amerika. De lagde seg en forestilling om en liten lubben mann med bredbremmet hatt, lang nederlandsk krittpipe og arbeidsbukse. Men i 1809 lagde en forfatter den første beskrivelsen av St. Nikolaus som rir gjennom luften i en slede med reinsdyr. Sinterklaus ble til Santa Claus og feiringen den 6. desember ble flyttet til 25 desember i Amerika. Tjeneren hans ble borte og han måtte krabbe ned pipen selv.

Så det vi kan se er at julenissen originalt stammer av å hjelpe barn og gi dem gaver. Han stammer fra St. Nikolaus som ville det beste for barn, og også regnes som mange andres frelser i form av en type hjelp. Men vi kan vel alle konkludere med at julenissen som i dag kommer på besøk til oss, kanskje bare en familievenn, eller en far som kler seg ut. ”Jeg så mamma kysse nissen”, sier vel nok om det. Eller?

 

Author: Hanne Cecilie Sagen