Hvor er de norske studentene på Fantoft?

SIB-boligene på Fantoft huser cirka 1100 studenter. Av disse er omtrent 233 beboere norske. Florieke Drenth, nederlandsk utvekslingsstudent som bor på Fantoft, forteller at hun ser lite til nordmennene i Fantofts mange ganger.

– Jeg har ikke sett eller snakket med en eneste nordmann på Fantoft så langt, jeg tror for det meste at det er utvekslingsstudenter som bor her.

Ekskludert fra det norske miljøet
Tim Franck, utvekslingsstudent fra Frankrike forteller at miljøet på Fantoft er svært bra, men at han kan takke ishockeylaget han er med på for at han kjenner en del nordmenn.

– Det er først og fremst gjennom laget jeg har blitt kjent med det norske miljøet. Jeg liker godt å dra inn til sentrum for å få litt andre impulser.

Det er jo dette mye av utvekslingstiden handler om, nettopp å bli kjent med landet du drar til.

Situasjonen er annerledes for Drenth som enda ikke har meldt seg på noen aktiviteter.

– I det store og det hele føler jeg meg ikke inkludert i det norske miljøet. På Fantoft bor det stort sett bare utvekslingsstudenter, og vi har det veldig kjekt, men jeg kjenner enda ingen nordmenn. Dette er dumt fordi jeg ønsker å få bedre kunnskap om Norge og nordmenn.

Foto: Ingrid Aarekol
Tim Franck og Florieke Drenth. Foto: Ingrid Aarekol

Det skjer i sentrum
Drenth forteller at hvis hun vil bli kjent med norske studenter må hun dra til sentrum, og selv om bybanen går rett ved boligene, er det å være på Fantoft ofte å foretrekke.

– Både fordi det er dyrt og tar tid med bybanen så blir det ofte til at man prioriterer å bli på Fantoft heller enn å besøke folk i sentrum. Siden alle mine venner er på Fantoft blir det ofte til at jeg bare blir her.

Stein Ove Halhjem, direktør for SIB bolig mener at det ikke er grunn til å tro at utvekslingsstudentene på Fantoft ikke blir inkludert i det norske miljøet i like stor grad som utvekslingsstudentene som bor mer sentrert. Han ønsker derimot flere norske studenter til Fantoft.

– For å oppnå en god integrasjon, er en mer lik balanse i antallet norske og internasjonale beboere å foretrekke. Dette er viktig for begge parter slik at utbyttet til de internasjonale  blir så lærerikt som overhodet mulig ved besøk i landet vårt.

Christina Netzer er en tysk utvekslingsstudent som bor i kollektiv med tre andre nordmenn i Bergen sentrum. Hun forteller at hun er glad for at hun ikke bor på Fantoft.

– Fordi jeg bor sammen med nordmenn, er det lett for meg å inkludere meg selv i det norske miljøet. Jeg lærer meg hvilken mat de spiser, hvordan de oppfører seg og små norske fraser. Det er jo dette mye av utvekslingstiden handler om, nettopp å bli kjent med landet du drar til.

 

 

Author: Ingrid Aarekol