I dag er den internasjonale studentdagen

Den internasjonale dagen ble første gang marker i 1941 som en markering for studenter i støtte for studentdemonstranter som uten rettssak ble henrettet i Praha den 17. november 1939. I år har Norsk Studentorganisasjon (NSO) fokus på psykisk helse.

Leder av Norsk Studentorganisasjon. Foto: NSO/ Skjalg Bøhmer Vold
Leder av Norsk Studentorganisasjon. Foto: NSO/ Skjalg Bøhmer Vold

I følge en pressemelding fra NSO viste studentenes helse- og trivselsundersøkelse fra 2014 at mange studenter sliter med eksamensangst og lav selvopplevd studiemestring. Organisasjonen understreker at dette er tematikk som er sterkt knyttet til studentenes psykiske helsetilstand.

– På et eller annet tidspunkt vil de fleste studenter oppleve stress og utfordringer ved å studere. Derfor er det svært viktig for NSO at vi bruker de mulighetene vi har til å utveksle tanker og erfaringer for å hjelpe hverandre til å gjøre studiehverdagen litt lettere, sier leder av NSO, Therese Eia Lerøen i pressemeldingen.

Les også: Alene faller jeg

Det har ikke vært tradisjon for å markere denne dagen i Norge, men NSO markerer nå dagen for andre år på rad. I fjor var det internasjonale studenter i Norge som var organisasjonens tema.

Gratis utdanning som et verktøy mot radikalisering og fremmedfrykt

European Students Union (ESU) og Organising Bureau of European School Student Unions (OBESSU) markerer dagen ved å kreve gratis utdanning for alle, for å motarbeide radikalisering og fremmedfrykt.

– Utdanning er det viktigste verktøyet for å oppnå frihet. Det er det eneste verktøyet som fører til tanke- og selvbevissthet og bevissthet om dine omgivelser. Det er også det eneste verktøyet som, når det først er tilegnet, ikke kan tas bort fra noen, skriver Fernando Galán i ESU i en pressemelding.

Nuddelaksjon på Kronstad

Studentparlamentet ved Høgskolen i Bergen valgte å markere dagen ved å dele ut nudler på Kronstad.

(saken fortsetter under bildet)

gunhildnudler
Gunhild Molnes Harkjerr var svært fornøyd med å få gratis nudler på vei hjem fra skolen. Foto: Martin Furland

En av de som fikk en gratis pakke nudler, var Gunhild Molnes Harkjerr. Hun kunne fortelle at hun ikke var klar over at den internasjonale studentdagen ble markert i dag, men at det kom som en positiv overraskelse.

Leder i studentparlamentet ved Høgskolen i Bergen, Fredrik Bødtker, påpeker at nudler kanskje er det tydeligste eksempelet på studenters trange økonomi. Han forteller videre at parlamentet gjennom Norsk studentorganisasjon daglig jobber for å heve støtten til et mer akseptabelt nivå.

spnudler
Bjørn Iversen, Organisatorisk nestleder i Studentparlamenter ved Høgskolen i Bergen, gir gladelig en pakke nudler til Gunhild Molnes Harkjerr.

– Vi gratulerte i dag studentene med dagen, og gav dem en pakke nudler som et symbol på at vi kjenner til problemstillingen, sier han.

Ved å dele ut nuddelpakker i dag, håper han å gi studentene noen ekstra kroner til å kjøpe seg noe næringsrikt, framfor nudler.

– Studentene er avhengig av næringsrik mat, både for sin egen psykiske helse og evne til å prestere i studiene.

Han minner om studentparlamentets video fra tidligere i år, som de kalte «Høyr studentar», hvor det påpekes at nudler ikke er mat. Han avslutter med å oppfordre kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til å gi studentene nok støtte til å spise en ordentlig middag.

 

 

 

Author: Kontrast1

Kontrast1.no er Høgskolen i Bergen og BTS sitt nye nettmagasin. Vi er her for å bidra til en studenttilværelse verdt å fortelle barnebarna!

Kontrast1

Kontrast1.no er Høgskolen i Bergen og BTS sitt nye nettmagasin. Vi er her for å bidra til en studenttilværelse verdt å fortelle barnebarna!