– Ikke stå der og bare vær rød i fjeset

– One, two, three, four, five, six, seven, eight, one, two, three, four, five, six, seven, eight, teller Tonje Wallem Sivertsen, leder av HiBI Cheerleading, mens hun driller heiagjengen i pyramider og stunt siste trening, en time før generalprøven.

.

Er det en grunn til at du teller på engelsk?

– Nei, kanskje for å høres mer streng ut, ler Sivertsen.

.

HiBI cheerleading er et cheerleadinglag nyoppstartet i januar 2015, drevet av ildsjeler. De består av omtrent 30 stykker, hovedsakelig HiB-studenter, men også noen innslag fra BI og UiB. Vi i Kontrast1 fikk lov til å være med på trening og generalprøve før de drar rett til WinterOpen i Drammen. Deres aller første konkurranse. Der skal de stille i to forskjellig kategorier; senior coed elite level 5 og senior coed group stunt. Level 5 er altså hakket under toppnivå (level 6). De ti beste lagene fra WinterOpen går videre til NM.

HiBI cheerleading utfører sitt group stunt. Avbildet er Silje Jakobsen (i luften), Magnus Gulbrandsen, Maren Fuglum og Dag Eivind Bergheim. Foto: Hanne Cecilie Sagen
HiBI cheerleading utfører sitt group stunt. Avbildet er Silje Jakobsen (i luften), Magnus Gulbrandsen, Maren Fuglum og Dag Eivind Bergheim. Foto: Hanne Cecilie Sagen

.

Når jeg entrer salen i Fysakhallen er det ingenting å si på engasjementet til de to dusin menneskene som hopper og spretter på den 14 ganger 14 meter store matten. Hallen er relativt stor, i alle fall stor nok til medlemmene i HiBI Cheerleading. De løper rundt for å finne riktig posisjon før treningen starter. Utøverne virker smått anspente. Overraskende nok lukter det hverken svette eller parfyme, bare gymsokker. Rene gymsokker. Brått får jeg et flashback tilbake til barneskolen.

– Smil og ha det gøy der ute. Dette klarer dere!

Rutinene deres er godt innøvde. Sivertsen forteller at de heller ønsker å gjøre mindre avanserte stunt bra, enn å gjøre mer avanserte stunt dårlig. Rutinene blir lagt opp slik at utøvernes beste sider vises, og de ønsker å gjøre det så bra som mulig uten å tenke så mye på lagene de konkurrerer mot. Av de særdeles utrente cheerleaderøynene jeg har blir jeg likevel imponert over stuntene og pyramidene de utfører, og konkluderer med at dette er vel så avansert.

.

Foto: Hanne Cecilie Sagen
Foto: Hanne Cecilie Sagen

Etter treningsøkten samler leder Sivertsen inn til en motivasjonstale med mye innlevelse og engasjement. Denne talen ville selveste Barack Obama vært stolt av.

.

– Føler vi oss klar for dette? Dette er rutiner dere kan. Dette er rutiner dere har jobber kjempelenge med. De som kommer i dag er de dere synes det er mest skummelt å kjøre rutinen for. Det er deres venner og familie. Hvis dere klarer det i dag klarer dere det i hvert fall i morgen! Gå ut der, smil og ha det kjempegøy. Ikke stå opp og bare bli rød i fjeset. De som kommer i dag, de vet ikke hvor mye dere har jobbet. De vet ikke hva dere har holdt på med under trening bortsett fra det dere har kanskje har fortalt eller ikke fortalt. Uansett om dere feiler på alt, så smil. Smil og ha det gøy der ute. Dette klarer dere!

.

Publikum begynner sakte, men sikkert å ankomme hallen. Det blir trangere, men jeg har sikret meg en «pressesone» på første rad. Publikum består for det meste av søsken, foreldre og besteforeldre. Aldersgruppen varierer fra babyer som har sett verden i et par måneder til mormor på 80-år. De nervøse jentene og guttene har fått på seg de splitter nye draktene som ankom for to dager siden. De er svarte, lilla og hvite, i stil til Høgskolens logo. Jentene har magetopper og korte skjørt, guttene har t-skjorter og en lang bukse. Jeg anbefalte leder om å innføre magetopper til guttene, men hun uttrykte at det da ville bli misnøye i gruppen. Det er for så vidt fullt forståelig.

.

Lagbilde av cheerleaderne som skal stille på WinterOpen. Foto: Hanne Cecilie Sagen

.

Under generalprøven øker svetteperlene i pannen til cheerleaderne samtidig som nervøsiteten minker. Kastene blir utført riktig, pyramidene står støtt som et fjell. Klappene fra publikum sitter løst, og selv minstemann på noen måneder virker å bli fascinert over prestasjonen. Generalprøven var en suksess, nå er neste stopp NM-kvalifiseringen.

Jeg skimter utover salen, og nyter de flotte uniformene. Etter å ha sett jentene og guttene opptre i nesten to timer har jeg konkludert med to ting;

.

1. Denne sporten er meget underholdende og imponerende

2. Cheerleadereffekten er bare tull, fordi HiBI cheerleading, dere er flotte

Author: Vetle Berge Ruud