Infrarøde skanninger avslører forfatteren av skjult graffiti i The Scream

Infrarøde skannere har avslørt at den norske kunstneren Edvard Munch var forfatter av skjult graffiti i 1893-maleriet The Scream.

Inskripsjonen nær øvre venstre hjørne lyder ‘kan kun være malet af en gal mand’, som er oversatt fra dansk til ‘det kan bare være malt av en galning’ og antas å være lagt til senere av vandaler.

Etter år med spekulasjoner har Nasjonalmuseet bekreftet at den lille og knapt synlige frasen faktisk var av kunstneren selv rundt 1895.

Munch laget inskripsjonen med blyant etter at en medisinstudent sa at The Scream var arbeidet til en person med psykiske lidelser.

eksistere flere unike versjoner fra Munchs skrik: to malerier, to pasteller, flere litografiske trykk og noen tegninger og skisser.

De to mest kjente versjonene er maleriene, som mistenkes å være opprettet i 1893 og 1910.

Denne aktuelle 1893-versjonen, som ble stjålet i februar 1994 og gjenopprettet tre måneder senere, ligger i Nasjonalgalleriet i Oslo, som er en del av Nasjonalmuseet.

Infrarød fotografering på Nasjonalmuseet. Etter år med spekulasjoner har kuratorer ved Nasjonalmuseet bekreftet at en liten og knapt synlig setning om Skriket av Edvard Munch ble skrevet av kunstneren selv.

1994 SKREETYVERI

I februar 1994 brøt to menn seg inn på Nasjonalgalleriet i Oslo og stjal versjonen av The Scream, og etterlot et notat som lyder: “Takk for dårlig sikkerhet.”

Galleriet nektet å betale en løsepengekrav på 1 million dollar i mars 1994.

Norsk politi organiserte en stikkaksjon ved hjelp av det britiske politiet (SO10) og Getty Museum, og maleriet ble gjenopprettet uskadet 7. mai 1994.

Ti år senere ble 1910-versjonen av The Scream stjålet, men senere gjenopprettet, om enn sterkt skadet.

Inskripsjonen er i dag oversatt fra dansk, som var “mer eller mindre den samme” som norsk på 1800-tallet, ifølge Nasjonalmuseet.

READ  'Deliver It' - Josh King slipper løs Twitter 'Frenzy' Da Bournemouth, West Ham er klar for virksomhet

Ved å bruke infrarød teknologi til å analysere håndskriften og sammenligne den med Munchs notater og bokstaver, samt detaljene om hendelsene rundt hans første offentlige visning, kan kuratorer nå konkludere med at håndskriften er Munchs.

Inskripsjonen er vanskelig å legge merke til ved første øyekast, så spørsmålet om hvem som er forfatteren har blitt oversett.

Det faktum at Munch refererer til seg selv i tredje person, og at inskripsjonen kan tolkes som en handling av hærverk i et mesterverk, førte sannsynligvis til forvirringen om forfatteren.

“Skriften er definitivt Munchs,” sa Mai Britt Guleng-kurator ved Nasjonalmuseet.

“Selve skriften, så vel som hendelsene som skjedde i 1895, da Munch først viste maleriet i Norge, peker i samme retning.”

Et av de mest berømte maleriene i den moderne tid, The Scream tolkes som den ultimate representasjonen av angst og mental kval.

Munch, som led angst store deler av livet, ble inspirert en natt av “det store og uendelige skriket fra naturen” og et sollys som gjorde skyene “blodrøde”.

De to mest kjente versjonene er maleriene, som mistenkes å være opprettet i 1893 (på bildet med inskripsjonen merket) og 1910

De to mest kjente versjonene er maleriene, som mistenkes å være opprettet i 1893 (på bildet med inskripsjonen merket) og 1910

Inskripsjonen lyder:

Inskripsjonen lyder: “Den kan bare ha blitt malt av en gal mann.” Det at Munch refererer til seg selv i tredje person kan ha forklart usikkerheten om forfatteren.

Mens han malte, eksperimenterte Munch med å finne de eksakte fargene som representerte hans personlige opplevelse, ved å bruke dristige syntetiske pigmenter for å skape ‘dristige farger’.

Katalysatoren for inskripsjonen antas å ha vært en hendelse i 1895 da Munch først stilte ut maleriet i hjemlandet Kristiania (senere Oslo).

Arbeidet utløste rasende kritikk og offentlige spekulasjoner om Munchs sinnstilstand.

På en diskusjonskveld i Studentforeningen, der Munch antas å ha vært til stede, spurte den unge medisinstudenten Johan Scharffenberg Munchs mentale helse og sa at maleriene hans viste at han ikke var i sitt rette sinn.

READ  Søket som oppdaget tusenvis av nye arter

Det er sannsynlig at Munch la til inskripsjonen i 1895, eller kort tid etterpå som svar på dommen om sitt arbeid.

Munch ble dypt såret av beskyldningene og vendte tilbake til hendelsen om og om igjen i brev og journaloppføringer.

Både faren og søsteren hans fikk depresjonsanfall, og Munch ble til slutt innlagt på sykehus etter et nervesammenbrudd i 1908.

Denne 1893-versjonen ble stjålet 12. februar 1994, åpningsdagen for årets vinter-OL i Lillehammer.

De to tyvene brøt seg inn i et nasjonalgallerivindu, klippet en ledning som holdt maleriet mot veggen og la igjen et notat som lyder: “Takk for dårlig sikkerhet.”

Det skjøre maleriet ble gjenopprettet uskadet fra et hotell i Asgardstrand, rundt 40 miles sør for Oslo, 7. mai 1994 og returnert til Nasjonalgalleriet.

Besøkende vil kunne se maleriet og inskripsjonen på det når maleriet vises i den nye bygningen til Nasjonalmuseet, som skal åpnes i Oslo i 2022.

Skriket vil bli utstilt med flere av Munchs mest ikoniske verk, inkludert Madonna, Livets dans og Selvportrett med sigarett, i det nye Munch-rommet.

“Den nye forskningen legger sterkt til vår erfaring med kunstverk,” sa Karin Hindsbo, direktør for Nasjonalmuseet.

Norsk maler Edvard Munch (bildet).  Mange av Munchs verk skildrer scener med liv og død, kjærlighet og terror og følelsen av ensomhet.

Norsk maler Edvard Munch (bildet). Mange av Munchs verk skildrer scener med liv og død, kjærlighet og terror og følelsen av ensomhet.

‘Vi vil aldri avslutte Munch-kunsten. Hver gang vi stiller et spørsmål om verkene hans, dukker det opp nye svar og perspektiver ”.

Munch antas å ha malt The Scream sist i 1910 (eksakt dato ukjent).

Denne versjonen, som ble stjålet fra Munch-museet i Oslo i 2004, men gjenopprettet i 2006, var gjenstand for en studie publisert i publisert i Vitenskapelige fremskritt i fjor.

Kuratorer avslørte at fuktighet i luften får mesterverket fra 1910 til å forverres, som holdes i et beskyttet lagringsområde på Munch Museum.

READ  Vill gaupe kan gjeninnføres til det skotske høylandet | Dyreliv

Et internasjonalt team brukte ‘verdens største røntgenfoto’, European Synchrotron Radiation Facility i Grenoble, Frankrike, for å analysere malingflis fra The Scream.

Kadmiumsulfid, brukt som pigment i den opprinnelige malingen, oksiderer og blekner under høye luftfuktighetsforhold, fant de.

Lys ble antatt å være den skyldige i at malingens farger gradvis bleknet, så det har holdt seg nesten i mørket, men fuktighet er hovedtrusselen.

GRÅTET AV EDVARD MUNCH

‘The Scream’ er det populære navnet gitt til hver av de fem versjonene av en komposisjon opprettet av den ekspresjonistiske artisten Edvard Munch mellom 1893 og 1910.

Den tyske tittelen som Munch ga til disse verkene er Der Schrei der Natur (Naturens skrik).

Verkene viser en figur med et kvalmende uttrykk mot et landskap med en virvlende oransje himmel.

Edvard Munch opprettet alle fem versjonene i forskjellige medier, inkludert maling og pastell.

Hver sammensetning anslås å være verdt mer enn £ 110 millioner.

Noen sier at det var en vulkansk solnedgang etter Krakatau-utbruddet i 1883, mens andre tror at den bølgede himmelen viser et naturskrik.

Den første versjonen av ‘The Scream’ ble utgitt i 1893.

Den skildrer en mørk menneskelignende figur som klemmer hodet i tilsynelatende redsel mot bakgrunnen til en virvlende oransjerød himmel.

Det er flere kjente versjoner av El grito: en tempera fra 1893 på papp; en 1893 fargestift på papp; en kake fra papp fra 1895 som milliardæren Leon Black kjøpte på auksjon for nesten 120 millioner dollar; og et tempera på hard papp som antas å være malt i 1910.

En to-tone litografi ble opprettet i 1895, og det er versjonen som ble vist i Storbritannia i 2019.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *