Ekspertens budsjettvennlige julegavetips

Julen ringer snart inn og dette betyr at julegavehandelen står for tur. Studenter sin lommebok rommer ofte lite penger, noe som gjør handelen vanskelig. Likevel så finnes det gode økonomiske løsninger. Forbrukerøkonom Silje Sandmæl kommer med gode tips for å gjøre julegavehandelen enklere.

Lommeboken

Studenter får inn stipend på kroner 7569 hver måned. Denne summen skal dekke alle utgiftene til neste stipend smyger seg inn på kontoen. Mange studenter jobber ved siden av studiene for å ha litt ekstra inntekt, men dette gjelder ikke alle. De som ikke jobber må klare seg på det trange stipendet, noe som gjør julegavehandelen ekstra vanskelig.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl forteller at studenter gjerne har trang økonomi og at forbruket forbundet med julen fort kan bli uoversiktlig. Sandmæl sier videre at ved å sette opp budsjett, blir det lettere å få endene til å møtes og få oversikt over forbruket ditt og de unødvendige utgiftene.

– Møter du svaret ”vet ikke” når du spør hva folk ønsker seg, så gi heller en personlig gave.

Videre påpeker hun at i følge en undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB er det hele tre av ti som panikkhandler julegaver, og at det er særlig unge som utsetter julegavehandelen, noe som fort kan bli dyrere enn nødvendig.

Hva skal du kjøpe?

Det store spørsmålet er ”Hva skal jeg kjøpe?”. Sandmæl hevder at det noen ganger kan være vanskelig å finne ut hva man skal kjøpe i gave til foreldre som har alt.

– Ikke kjøp bare for å kjøpe. Møter du svaret ”vet ikke” når du spør hva folk ønsker seg, så gi heller en personlig gave. Dette kan være en tur i fjellet, kino eller en konsert.

Videre forteller hun at man skal gi gave etter evne, og påpeker at det er tanken som teller.

Heldigvis er personlige gaver blitt en trend. Dette gjør det enklere for studenter å gi kreative gaver uten å sprekke budsjettet. Sandmæl forteller at hjemmelagde gaver kan gjøres om til litt ekstra kos. Inviter vennene til juleverksted og sett på litt julemusikk, slik kan det skapes en koselig førjulskveld samtidig som julegavelaging blir hyggelig.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl gir disse gavetipsene på studentbudsjett:

Silje Sandmæl deler sine budsjettvennlige julegavetips. Foto: Benedicte Lynum
Silje Sandmæl deler sine budsjettvennlige julegavetips. Foto: Benedicte Lynum

Gaver til mor og far:

– Gavekort på barnepass av mindre søsken

– Bok

– Familiespill

– Hjemmelagde julekaker, brente mandler eller annet julegodt

– Gi en opplevelse. Stell i stand en hyggelig middag eller ta med mor og far på en tur i marka med kakao og pølser

Til besteforeldre:

– Badekåpe, håndkle eller sengetøy med navnet til mottaker

– Fotoalbum med minnerike bilder

Til venninner:

Sandmæl gir følgende tips til alternativ venninnegave:

– Rett etter julefesten kommer nyttårsfeiringen. Kanskje du har lyst på et nytt antrekk, men har brukt opp pengene du fikk i desember. Kanskje du har siklet på venninnens kjole fra fjorårets fest. Da kan du arrangere en byttekveld med venner hvor hver tar med noen plagg de ikke bruker lengre.

Tips for en enklere julegavehandel

Til slutt gir Silje Sandmæl en liste med tips for å gjøre julegavehandelen enklere:

– Sett opp en gaveliste over hvem du skal kjøpe gave til og hva du skal kjøpe.

– Tenk om det er noen du kan kutte fra listen i år. Fremfor å gi gaver til venner kan dere heller finne på noe hyggelig sammen.

– Sett opp et julebudsjett. På denne måten får du bedre oversikt over hvor mye du skal bruke.

– Sammenlign priser på nettet. På denne måten slipper du å betale mer enn nødvendig. Kjøp gjerne gavene på salg, loppemarked eller brukt.

– Unngå panikkhandling, det kan koste deg dyrt. Begynn gjerne tidlig og kjøp gaver på salg gjennom året. På denne måten unngår du en stor smell i budsjettet for desember.

Author: Benedicte Lynum