– Sjokoladekake har aldri smakt bedre

Det er nå man kan sitte inne og spise boller og drikke kakao med god samvittighet. Det er tross alt blitt høst og tid for ny kaféguide. Her er to fine kaféer å gjøre nettopp det på.

Foto: Ingrid Aarekol
Krok og krinkel bokcafé kan være vanskelig å se for forbipasserende. Foto: Ingrid Aarekol

Krok og krinkel bokcafé
I Lille Øvregaten, en av Bergens eldste gater, ligger Krok og krinkel bokcafé. Kaféen gjør lite ut av seg fra utsiden, og kan være vanskelig å legge merke til for forbipasserende. Men når man først har fått øynene opp, er det ingen vei tilbake.

Langs veggene står det store bokhyller fylt opp med bøker, gamle og nye. Med et tent te-lys på bordet sitter en jente og leser. Ikke pensum, en helt ekte litteraturbok. Ved disken ligger et utvalg bøker man kan kjøpe. Dette er virkelig en bokkafé. Men her finnes mer enn bøker. Helt innerst i lokalet står det et lite, hvitt piano. I ene hjørnet sitter to voksne menn og spiller sjakk. Og ikke minst, kafédisken er dekket av boller og kaker av alle sorter. For et sted. Her vil jeg sitte i timesvis.

Jeg har bestemt meg for sjokoladekake. Den er dekket av glasur som ikke har rukket å smelte enda. Den må være nybakt. Men i det jeg tar opp kortet for å betale, får jeg øye på noe som får hjertet til å slå fortere. Sorry we only accept cash at the moment. En liten lapp med en nådeløs beskjed for en sulten kakemoms. Brått våkner jeg fra drømmer om nybakt sjokoladekake og varm glasur. Mannen bak disken får et kort «unnskyld, jeg har ikke kontanter» i det jeg er på vei ut døren i skam. Jeg hadde tross alt allerede forsynt meg. Men så skjer det noe som ville varmet om hjertet på enhver. Han må heve stemmen så jeg hører det før jeg forsvinner. «Du kan betale en annen dag», halvveis ropes det etter meg. Sjokoladekake har aldri smakt bedre. For et sted!

Til tross for at cash ikke var medbragt, var det ikke noe problem å betale en annen dag. Foto: Ingrid
Til tross for at cash ikke var medbragt, var det ikke noe problem å betale en annen dag. Foto: Ingrid Aarekol
Foto: Ingrid Aarekol
Foto: Ingrid Aarekol

Colonialen kafé og Brasserie
Colonialen kafé og brasserie er delt ved bardisken, kafé på den ene siden og brasserie på den andre. Brasserie høres i overkant stilig ut, og det er det kanskje også. Jeg besøkte uansett kafédelen av lokalet. Ingen kan klage på stilen her heller, men atmosfæren er avslappet og fin. Mindre brasserie-stiv.

Lunsjmenyen er glimrende og inkluderer alt fra sandwich med parmaskinke til blodpudding og hjemmelaget pølse. Prisene på disse rettene ble imidlertid litt for stive for min del. Det var tross alt enda en uke til stipend. Men sulten var jeg. Jeg endte til slutt opp med gresskarsuppe og den smakte av alt som høsten skal smake av. Hadde jeg derimot vært nærmere de glade dager i midten av måneden, den 15. for å være presis, ville jeg nok bestilt en av Colonialens berømte planker. De er fylt med oster og skinker av alle slag, en luksus jeg måtte la passere for denne gang.

Etterfulgt av suppen bestilte jeg en kaffe mocca, men så tok jeg turen hjemover. Det føltes ikke like naturlig å bli sittende i timesvis på Colonialen som på Krok og krinkel. Suppen var uansett verdt et besøk.

Author: Ingrid Aarekol