Kystdemping truer livet i havet

I løpet av de første ukene reduserte torvekstrakten lysets evne til å trenge gjennom vann med henholdsvis 27 prosent, 62 prosent og 86 prosent for lave, middels og høye konsentrasjoner. Fytoplankton led av mangel på lys, hovedsakelig i medium og høy konsentrasjon kar.

Imidlertid, og kanskje viktigst av alt, førte organisk materiale ikke bare til at grov biomasse av planteplankton falt; det favoriserte også noen arter fremfor andre. Fordi planteplankton danner grunnlaget for havets matnett, kan dette få alvorlige implikasjoner. Noen arter av dyreplankton har for eksempel tilpasset seg å spise en type planteplankton. Enhver endring i planteplanktonets sammensetning kan føre til vinnere og tapere for hele økosystemet.

Norman I / Ocean Color NASA Web
Norman I / Ocean Color NASA Web

Over tid, sier Zielinski, kan kystbruning ha utbredte effekter utover mikroorganismer. Den reduserte tilgjengeligheten av lys, sier han, vil være til nytte for skapninger som ikke stoler på syn for å jakte, som maneter, og som vil hindre arter som jakter best når de kan se, som fisk.

Etter hvert som eksperimentet utviklet seg, sier Striebel, ble turbiditeten i vannet forsvunnet mens lette og mikroskopiske livsformer begynte å nedbryte det oppløste organiske materialet, slik at fytoplankton kunne komme seg helt. Imidlertid sier han at i den virkelige verden kan denne lettelsen være usannsynlig. I eksperimentet ble vannet forurenset med en enkelt tilsetning av torvekstrakten. Men under normale omstendigheter ville regnet fortsette å presse mer oppløst organisk materiale i havet.

Eksperimentet hadde også andre særegenheter som kunne redusert effekten av kystdemping. Organismene som bodde på bunnen av tanken, var for eksempel stort sett upåvirket. Badekarene hadde kameraer som endret vannstanden for å etterligne tidevannets stigning og fall. Striebel mistenker at reduksjonen i vanndybden ved lavvann betydde at mer lys kunne nå liv på denne kunstige havbunnen. Dette vil ikke nødvendigvis være tilfelle noen steder som ikke får mye naturlig lys selv ved lavvann.

READ  Ver: cuando los astronautas de la ISS celebraron la Navidad en el espacio y Santa les hizo una visita

I følge forskning Ifølge norske forskere kan kystbruning også ha en uttalt kjemisk effekt.

Sollys, sammen med forskjellige mikroorganismer, bryter ned noen giftige kjemikalier, inkludert metylkvikksølv, som kan havne i vannveier. Den norske studien viste at hvis lys er mindre i stand til å trenge inn i vannet, forblir metylkvikksølvet lenger, noe som potensielt gir forurensningen nok tid til å overføre til fisken gjennom matveven og til slutt til menneskene.

Selv om forskere akkurat har begynt å studere effektene i detalj, er det sterke bevis for at kystdemping forekommer, og har vært det lenge.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *