Bruker nattesøvnen som forhandlingsstrategi

Det var under en lunsjquiz at Johanne Vaagland fra Studentparlamentet ved UiB fikk ideen om å tilbringe natten på Grønneviksøren 2. I samarbeid med Linnea Reitan Jensen og Velferdstinget tok det kun en uke fra ideen forelå, til studentparlamentene ved UiB og HiB, samt Velferdstinget tilbringer natt til torsdag under åpen himmel for å markere viktigheten av at det bygges studentboliger i Grønneviksøren 2.

Tomtemangel i Bergen

Foto: Martin Furland
Foto: Martin Furland

Onsdag kveld kunne man snuble over studentpolitikere i Grønneviksøren, surret inn i tepper i en sittegruppe omringet av soveposer og tykke dyner. Selv om det med første øyekast kunne virke som dette var en vennegjeng som heller ville grille på asfalt enn i park, lå det en tyngre politisk mening bak pysjamasfesten.

– I natt skal vi sove ute på Grønneviksøren 2 fordi vi har lyst til at tomten skal brukes til å bygge studentboliger på. Det er lett å bygge her, det er sentrumsnært, man har gode kollektivforbindelser, man har perfekt sykkelavstand, det er generelt veldig aktuelt for studenter å bo her, sier Vaagland.

Dette er det største prosjektet i nær fremtid som det går an å realisere.

Hun forteller at man i Bergen i dag har en dekningsgrad på 12,88 %, noe hun mener er alt for lite. Bergen kommune har satt seg et mål å denne opp på 30 % innen 2025.

– For å få opp dekningsgraden i Bergen er vi nødt til å bygge stort. Og det får vi gjort på Grønneviksøren 2, hvis vi får tomten. Da kan vi bygge mellom 500-700 hybelenheter. Det som er viktig å få frem her er at SiB har fått tildelt fra Kunnskapsdepartementet 500 enheter, sånn at SiB er klare til å bygge disse så snart de får klarsignal. Hvis kommunen sier ja, kan SiB i teorien begynne å bygge her allerede i morgen.

Vaageland understreker at det ikke er statlige tilskudd Bergen trenger mest, fordi det er tomter som mangler. Dette mener hun er viktig å få frem.

– Det er ikke staten som er problemet. Det er kommunen.

Også Velferdstingets leder, Linnea Reitan Jensen, mener at det må bygges studentboliger på tomten.

– Jeg ser veldig få andre alternativer. Dette er det største prosjektet i nær fremtid som det går an å realisere. Og det er derfor vi kjører så hardt på dette.

 

Positive ungdomspartirepresentanter

Både Velferdstinget, Studentparlamentet og de politiske partiene var til stede på Grønneviksøren 2 onsdag kveld. Foto: Martin Furland
Både Velferdstinget, Studentparlamentet og de politiske partiene var til stede på Grønneviksøren 2 onsdag kveld. Foto: Martin Furland

Med overnattingen i Grønneviksøren 2 ønsker Velferdstinget og studentparlamentene å opprette en god dialog med ungdomspartiene og  å understreke hvor viktig det er å bygge her.

– Vi håper jo at noen av ungdomspartirepresentantene som er tilstede her i dag skal inn i bystyret, sånn at de kan sette dette på dagsordenen, smiler Vaageland.

Reitan Jensen sier at de aller fleste partiene er positive til bygging av studentboliger på tomten.

– Vi mangler bare den politiske viljen, sier hun.

Reitan Jensen forteller videre at representanter fra SP, Rødt, Venstre, SV, AP og MDG har vært og er til stede på deler av overnattingen. FrP var forhindret i å delta, mens Høyre og KrF ikke ble invitert da disse partiene ikke er for bygging på Grønneviksøren 2.

– Det kom frem i en valgdebatt nettopp at Høyre og KrF ikke ville bygge her, og derfor ble de etter en rask avgjørelse ikke invitert. Det kunne de godt ha blitt, siden det kanskje er noen enkeltpersoner innad i partiene som vil bygge her, sier Reitan Jensen.

Njaal Neckelmann fra Venstre sier at studentboliger på Grønneviksøren 2 er den eneste realistiske løsningen innenfor et visst kort tidsrom. Han liker stuntet til Velferdstinget og studentparlamentene.

– Jeg syns det er kult at det gjøres et forsøk på å få mer oppmerksomhet rundt bygging av studentboliger på Grønneviksøren 2. I tillegg er jo dette en koselig måte å gjøre det på!

 

 

Author: Ingvild Tømmervåg