Morsmålspop, dating og potensiell bergenser

Torsdag. Et utsolgt Teglverk på Kvareret. HAGE har varmet opp publikum, og hele salen tripper rastløst på tå i påvente av plateaktuelle Sondre Justad. Med et energioverskudd fra en annen landsdel hopper han frem på scenen, og leverer hinsides alle fantasier. Og da tenker jeg at nu, nu har du mæ.

Bergensfan

Fra scenen skryter han av Bergen, og hinter vagt om en adresseendring. Var det et snev av sannhet i det?

– Det var ikke kødd at jeg vurderer å flytte dit, sier Justad i telefonen.

Han forteller at energien i byen er veldig god, men at blant annet band og plateselskap holder han igjen i Oslo i denne omgang.

Det siste året har slått fart på Justads karriere. I fjor sommer slapp han singelen ”Nu har du mæ” som øyeblikkelig ble en gjenganger på P3. Han fortsatte å sjarmere P3-publikummet med å covre Sam Smiths ”Stay with me” – på nordnorsk. Året ble avsluttet med at Spotify nevnte han som en av fem norske artister som kom til å få et stort år i 2015. Og med plateslipp og utsolgt Norgesturné kan det virke som at spådommen gikk i oppfyllelse.

– Det er stort å få spille for så mange fine folk og oppleve stemningen som er i publikum, sier han om det å gå fra å være mannen i salen til mannen på scenen. – Det er noe unikt med hver kveld.

Han er svært fornøyd med torsdagens konsert, og forteller at han er imponert over at publikum allerede hadde lært seg tekstene til sangene på det to uker ferske albumet.

– Det blir bedre og bedre og artigere og artigere. Gårsdagens konsert var den artigste! Dedikert publikum. Det beste så langt. Og ikke minst Teglverket; Kult lokale! Tett, svett og rått. Da blir det en ekte greie. Lokalet fremprovoserte rockeren i meg, sier han engasjert.

 

Norske følelser

Å uttrykke seg på norsk kommer veldig naturlig for Justad.

– Det er sånn det har vært for meg de siste ti årene. Det ville vært veldig rart å skulle gjøre det på engelsk når jeg snakker norsk hele dagen.

Også musikerne som inspirerer han synger på eget språk. Morsmålspop som han kaller det. Han liker at musikken er personlig og melankolsk. Han liker at det ikke blir for mange metaforer.

– Jeg vil ha en melankoli i det, som gjør at jeg kan høre på musikken uansett tidspunkt.

Han er også opptatt av at låtene hans skal ha en funksjon og at helheten er dynamisk. Men det er ikke bare musikk som inspirerer han. Han trekker frem Lofoten, Bodø, Oslo, Stockholm, venner og familie. Og det kan jo virke som at noen av sangene er litt inspirert av noen som kategoriseres som noe annet også. Men han har ikke fått noen klare tilbakemeldinger fra jentene han synger om.

Er jenter redde for å date deg?

(Saken fortsetter under bildet)

I oktober slapp han sitt første album. Foto: Bjørnar Øvrebø
I oktober slapp han sitt første album. Foto: Bjørnar Øvrebø

– Nei, jeg vet ikke? Kanskje det er jeg som er mest redd? Jeg har alltid sett på meg selv som en romantiker, som syns det fint å gi komplimenter, gå ut og spise, gi gaver og sende hyggelige meldinger, men det har vært mindre av det i det siste. Jeg har ikke hatt mer enn to uker fri siden januar. Det er noe hver eneste dag fra morgen til kveld, sånn at jeg har lite tid til sånt – men kanskje en dag snart?

 

Drømmen, fremtiden og tacotrikset

Han bekrefter at han lever ut drømmen.

– Jeg glemmer det jo på et vis at det er det jeg gjør. Men når jeg stopper opp og tenker… Det er jo helt sykt! Det er lett å glemme at dette er drømmen, siden det alltid er fokus på hva som skjer fremover.

Han forteller at det alltid har vært musikken som har hengt høyest, det å kunne leve av musikk. Og da er det naturlig at spilling er en del av hans ultimate helg.

– Sånn som det ser ut nå, innebærer det spilling på fredag og lørdag… og onsdag og torsdag, sier han etter å ha tenkt seg om. Han fortsetter; – Lørdag tar vi det ut og har det veldig gøy. Søndag blir hviledagen. Da får jeg endelig tid til å vaske klær og rydde rommet. Og kanskje jeg rekker å se forrige ukes episode av Broen.

Etter en ganske fersk stempling som en tacoglad redaksjon, føles det naturlig å spørre Justad om hans beste tacotriks.

– Skal du spørre meg om tacotips?, sier han forundret, og tenker seg om.

Han understreker at det må være lefse, og at knust nachos hører hjemme på toppen.

– Åh! Å ha koriander på, selve urten! Fersk koriander.

Og med det må jeg innse at det tidsrommet jeg fikk okkupere i Justads travle timeplan er over, og at jeg må la han legge på. Det e over…

 

Author: Ingvild Tømmervåg