Mot en lysere fremtid

I begynnelsen av 2015 fant studentene bak gruppen Prosjekt Brasil ut at de ville gjøre noe litt utenom det vanlige på bachelorprosjektet sitt. Målet deres er å selvforsyne en fotballbane i den brasilianske landsbyen Maracajaú med strøm til lyskasterne på banen.

Dette ønsker de å gjøre ved hjelp av solcellepanel. Gruppens fire medlemmer er energiteknologistudentene Sunniva Oppedal, Barbro Brørvik Sæten, Christel Mathiesen og Caroline Bjånesøy. Sistnevnte stiller til intervju, da resten av gruppen er på utveksling i Australia dette semesteret.

– Vi vil gjøre noe som utgjør en forskjell i verden, skrive en oppgave som er litt utenom det vanlige. Siden vi går på energiteknologi, ville vi gjøre noe energirettet, og gå i en grønnere retning, sier Bjånesøy.

Hun forteller videre at et av gruppemedlemmene hadde kontakter i Brasil fra et tidligere opphold, og kom med ideen om å gjøre noe der.

– Før vi visste ordet av det, var gruppen dannet og prosjektet i gang!

– Fotball kan i flere tilfeller bidra til en god mestringsfølelse og samhold blant individer, og det er det vi ønsker å oppnå her!

Et slikt prosjekt er både økonomisk- og tidkrevende, noe som førte til at det første steget ble å starte innsamlingen av økonomiske midler. Gjennom ulike sponsorer og samarbeidspartnere er de nå godt i gang med å realisere denne drømmen.

– På en måte var vi jo litt sent ute, i og med at vi bestemte oss for å gjøre dette i andreklasse. Grupper som har gjort dette før oss har av og til begynt å tenke på det allerede i førsteklasse. Men vi fant ut at med våre ressurser, tid og økonomiske plan, kan vi få til dette prosjektet på den tiden vi har. Vi innså at Brasil har rikelige mengder med sol, det gjelder bare å utnytte den ressursen riktig! Med litt ekstra pågangsmot og mye arbeid, har vi nå kommet godt i gang med de ulike aspektene ved planleggingen og gjennomføringen.

Prosjekt Brasil sin logo er tegnet av 13 år gamle Pedro fra Brasil.
Prosjekt Brasil sin logo er tegnet av 13 år gamle Pedro fra Brasil.

Mange barn og unge i Brasil drømmer om å bli fotballspillere, og det kan være en stor drivkraft i livet deres. Dette er intet unntak i Maracajaú, hvor barna i landsbyen har en fotballbane de kan drømme seg bort på. Selv om de spiller på en fotballbinge av betong, som gir et hardt underlag å spille på, setter de utrolig stor pris på det de har. Dessverre er det ikke gatelys i landsbyen, og på grunn av mangel på ressurser og dyr strømpris, har de ikke nok strøm til å forsyne fotballbanen med lys. Dette fører til at banen blir mørklagt på kvelden, og det blir vanskelig å spille fotball der.

– Vi tror at dersom fotballbanen kan brukes på kvelden, vil det gi barna muligheten til å bruke dagene sine på skolen og kveldene på banen. Dette mener vi kan bidra til å øke trivselen deres og skape et bedre miljø blant de unge i landsbyen, og kanskje til og med holde dem unna kriminalitet. Fotball kan i flere tilfeller bidra til en god mestringsfølelse og samhold blant individer, og det er det vi ønsker å oppnå her!

Jentene prosjekterer dette slik at solcellepanelene på best mulig måte kan bli tatt vare på, selv etter at de er ferdig med oppgaven. De ønsker å unngå skader på dem i etterkant av utbyggingen, og derfor har plassering av panelene vært en viktig sak, noe som de tror de har funnet en god løsning på.

– Vi har snakket med en barnehage i nærheten av fotballbanen, og der har vi fått tillatelse til å plassere solcellene på taket deres. Dette tror vi blir en god, langsiktig løsning, som vil bidra til å ivareta panelene på best mulig måte. Nå gjelder det bare å forsikre oss om at taket kan tåle denne belastningen, og prosjektere ut fra forholdene der. Men vi håper på at det ordner seg, sier Bjånesøy.

En annen viktig sak for gruppen er at innbyggerne av Maracajaú skal få bruke dem i lang tid fremover. Dette krever at noen tar ansvar for drift og vedlikehold av panelene.

– Det er også veldig viktig for oss at fotballbanen og solcellepanelene blir tatt godt vare på etter at vi er ferdig med prosjektet. Dessverre kan ikke vi påta oss dette ansvaret, men vi har vært så heldige å ha fått en avtale med NGO, som er en ikke-statlig organisasjon, om at de skal ta over etter at vi er ferdig.

Jentene ønsker å ha fotballbanen klar til våren 2016, og skal reise ned til Maracajaú om noen måneder for personlig å sørge for at alt er som det skal være. Og nå gleder de seg til å endelig møte lokalbefolkningen og alle de unge som kommer til å benytte seg av fotballbanen!

Mer informasjon om prosjektet finnes på www.prosjektbrasil.no.

Author: Sana Nazir