Norge til å gå videre med massakademinne til tross for motstand

En norsk domstol avsa mandag motstandere av et nasjonalt monument over ofrene for en massakre i 2011 på øya Utoya og sa at fordelene oppveier traumet den kan gjenoppleve.

Flere innbyggere i nærheten av Utoya hadde hevdet at minnesmerket over de 77 menneskene som ble drept av høyreekstremisten Anders Behring Breivik, inkludert 69 skutt og drept på øya, ville forlenge traumet de led 22. juli for nesten et tiår siden.

De hadde anlagt sak mot både den norske staten og ungdomsfløyen til Arbeiderpartiet, organisasjonen som de fleste ofrene tilhørte, i et forsøk på å flytte monumentet fra byggeplassen til en brygge der folk tar fergen til øy.

“Saksøkerne har åpenbart rett i at de uberettiget vil bære byrden av å ha et nasjonalt monument i nærheten. Retten forstår at dette føles urimelig,” bestemte Ringerike tingrett.

“Dette er imidlertid ikke den avgjørende faktoren. Etter rettens mening oppveier hensynene som argumenterer for å etablere et monument i Utoyakaia (Utoya Pier) monumentets negative innvirkning på saksøkerne,” sa han.

– ‘Moral of the story’ –

I 2011 spores Breivik, forkledd som politimann, opp og skjøt 69 mennesker, for det meste tenåringer, på en ungdomsleir i Arbeiderpartiet i Utoya, kort tid etter å ha drept åtte mennesker i et bombeangrep foran et regjeringsbygg. I Oslo.

Etter at en innledende plan om å bygge et annet monument andre steder mislyktes, bestemte myndighetene seg for å reise et 77-kolonne bronsemonument i Utoyakaia for å la nasjonen hylle ofrene.

Saksøkerne, inkludert noen som hadde deltatt i redningsinnsats på dagen for massakren og ble traumatisert, sa at de var “sjokkert og uendelig skuffet” over domstolens kjennelse.

READ  Inmarsat vil utvide sin flåte med GX-satellitter - SatNews

“Moralen i historien er at hvis du uten egen skyld skyld havner i en terrorhandling eller i en situasjon med mulige nasjonale og politiske interesser, er det bedre for deg som sivil å vende ryggen og ta vare på din egen helse “sa en leder for saksøkerne, Anne-Gry Ruud.

På den annen side sa Arbeiderpartiets ungdomsbevegelse at den er “fornøyd og lettet” av avgjørelsen.

“Et nasjonalt monument i Utoyakaia betyr mye for de som mistet noen, overlevende og familie etter 22. juli,” sa generalsekretæren, Sindre Lyso.

Allerede under bygging er monumentet klart for 10-årsjubileet for massakren 22. juli.

Frilansjournalistikk koster penger. Support Times of Malta for prisen på en kaffe.

Støtt oss

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *