Norsk museum: Den danske maleren Munch skrev uttrykket ‘gal’ på ‘Skriket’ i håndskriften til Norsk museum

I følge Norsk Nasjonalmuseum ble en liten, knapt klar setning skrevet med blyant i Edward Munchs mesterverk “Skriket” fra 1893 skrevet av en norsk kunstner.

Maleriet av en munnlignende figur som berører hodet med hendene inne i munnen, har blitt et universelt symbol for å uttrykke menneskelig bekymring. Setningen – “Kan bare tegnes av en gal” – ble skrevet i øvre venstre hjørne.

Maleriet skal vises på Norsk Nytt Nasjonalmuseum, som åpner i 2022 i den norske hovedstaden Oslo. I denne forbindelse er lerretet gjenstand for forskning og bevaring.

“Det er ingen tvil om at denne skrivingen tilhører Munch,” sa Maui Brit Kuleng, veileder ved Nasjonalmuseet, i en uttalelse mandag der han sammenlignet kunstnerens egen skriving i dagbøker og bokstaver.

“Manuskriptet, samt hendelsene som skjedde da Munch først viste maleriet i Norge i 1895, peker alle i samme retning,” sa Gulen.

Skriften ble lagt på lerretet etter at Munch var ferdig med å male, men i mange år forble det et mysterium, sa museet i en uttalelse. Det er spekulasjoner fra den rasende betrakteren om at det var et blodbad til noe Munch skrev.

Gulen sa at inskripsjonen kan ha blitt laget “i 1895, da Munch først stilte ut maleriet”.

Maleriet på det tidspunktet vekket offentlig spekulasjon om Munchs humør. Under en diskusjon som kunstneren deltok på, spurte en ung medisinstudent Manchins mentale helse og sa at hans arbeid beviste at han ikke hadde rett.

“Munch kan ha lagt til inskripsjonen i 1895, eller kort tid etterpå, som svar på en dom om hans arbeid,” heter det i rapporten.

Nasjonalgalleriet er midlertidig stengt for å tillate en tryggere flytting til det nye Nasjonalmuseet som for tiden er under bygging i Oslo. Museet viser over 400 000 gjenstander fra antikken til i dag, inkludert malerier, skulpturer, tegninger, tekstiler, møbler og arkitektoniske modeller.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *