Norsk Museum: Munch skrev en ‘gal’ linje om ‘Skriket’

Et norsk museum forteller at en liten, knapt synlig frase skrevet i Edvard Munchs mesterverk fra 1893 “Skriket” ble skrevet av den norske maleren selv.

KØBENHAVN, Danmark – Nasjonalmuseet i Norge sier at en liten, knapt synlig setning skrevet med blyant i Edvard Munchs mesterverk fra 1893 “Skriket” ble skrevet av den norske maleren selv.

Maleriet, som viser en forlatt jentelignende figur som holder hodet i hendene og munnen åpen, har blitt et globalt ikon for uttrykk for menneskelig angst. Uttrykket – “det kunne bare blitt malt av en gal” – ble skrapet i øvre venstre hjørne.

Maleriet forberedes for å bli utstilt i det nye Nasjonalmuseet i Norge, som åpner i Oslo, den norske hovedstaden, i 2022. Slik sett har lerretet vært gjenstand for forskning og bevaring.

“Skriften er definitivt Munchs,” sa Mai Britt Guleng, kurator ved Nasjonalmuseet, i en uttalelse mandag og la til at den sammenlignes med malerenes doodles i dagbøker og bokstaver.

“Selve skriften, så vel som hendelsene som skjedde i 1895 da Munch først viste maleriet i Norge, peker alle i samme retning,” sa Guleng.

Skriften på lerretet ble lagt til etter at Munch fullførte maleriet, men i årevis har det vært et mysterium, sa museet i en uttalelse. Spekulasjonene har gått fra en hærverk av en opprørt seer til noe skrevet av Munch selv.

Guleng sa at inskripsjonen sannsynligvis ble laget “i 1895, da Munch først stilte ut maleriet.”

Maleriet på den tiden utløste offentlige spekulasjoner om Munchs sinnstilstand. Under en natt med diskusjoner der kunstneren var til stede, spurte en ung medisinstudent Munchs mentale helse og hevdet at hans arbeid beviste at han ikke var solid.

READ  Korpiklaani's Jonne Jarvela spiller sine favorittgitarriffer

“Det er sannsynlig at Munch la til påskriften i 1895, eller kort tid etter, som svar på dommen om sitt arbeid,” heter det i uttalelsen.

Munch ble dypt såret av beskyldningene, og vendte tilbake til hendelsen om og om igjen i brev og journaloppføringer. Både faren og søsteren fikk depresjoner og Munch ble til slutt innlagt på sykehus etter et nervesammenbrudd i 1908, sa Guleng.

Nasjonalgalleriet ble midlertidig stengt i 2019 for å sikre en sikker flytting til det nye Nasjonalmuseet, som for tiden er under bygging i Oslo sentrum. Museet vil vise 400 000 gjenstander som spenner fra eldgamle tider til i dag, og inkluderer malerier, skulpturer, tegninger, tekstiler, møbler og arkitektoniske modeller.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *