Norske oljeselskaper legger opp investeringsplaner for 2021

Oslo: Olje- og gasselskaper (O&G) i Norge har økt sine 2021-investeringsplaner de siste månedene, men planlegger fortsatt å bruke mindre enn i fjor og kutte kostnader innen 2022, ifølge en National Statistics Office (SSP) -undersøkelse i går.

Norges største sektor forventer nå å investere 173,6 milliarder norske kroner (20,5 milliarder dollar) i år, opp fra 166,3 milliarder kroner i november, sa SSP, men henger etter i fjor på 179,3 milliarder kroner.

Den første prognosen for 2022 var $ 138 milliarder dollar, som er 8,9% lavere enn prognosen for 2021 for et år siden.

Investeringsnivået påvirker den nylige veksten i norsk økonomi og landets langsiktige petroleumsproduksjon.

I fjor godkjente det norske parlamentet foreløpige skattelettelser for å stimulere O & G-investeringene, og ansporet løftene fra Equinor et al.

I følge bransjestimater må prosjekter godkjennes innen utgangen av 2022 for å kvalifisere for insentiver som kan redusere vekstkostnadene på opptil $ 10 per fat olje.

“Nedgangen indikert i 2022 skyldes hovedsakelig lavere estimater i feltvekst … Denne nedgangen er relatert til høyere forbedringer fullført i 2021 eller tidlig 2022,” sa SSP i en uttalelse.

Det forventes nye utviklingsprosjekter i år og neste år, men de store investeringene knyttet til dem vil bare komme når byggingen av anlegg og rørledninger fortsetter.

Med en flertallsplan for lansering senere neste år bemerket SSP at 2022 vil innebære relativt lave investeringer.

I mellomtiden steg oljeprisen ytterligere i går på grunn av store forsyningsforstyrrelser sør i USA denne uken forårsaket av en historisk vinterstorm i Texas.

Den amerikanske råvarefuturen i West Texas Intermediate (WTI) steg 41 cent, eller 0,68%, til 60,46 dollar fatet kl 0752 GMT. Brent rå futures økte med 44 cent, eller 0,69%, til $ 63,79 fatet.

READ  CMO veier inn etter at 23 mennesker døde i Norge innen få dager etter å ha blitt vaksinert

Oljeprisen har steget kraftig de siste månedene, og analytikere sier at produksjonsforstyrrelser forårsaket av stormen i Texas, landets største oljeproduserende stat, fortsetter å støtte prisene.

ANZ- og Citigroup-analytikere anslår at den amerikanske skiferoljeproduksjonen vil reduseres med minst to millioner fat om dagen (bpd). Byen anslår et totalt produksjonstap på rundt 16 millioner fat i begynnelsen av mars.

Men det har også truffet rå etterspørsel ettersom det forstyrrer harde kaldraffineringsoperasjoner. Chevron Corp.s 112 229 ppm Houston-raffineri i Pasadena, Texas, stengt tirsdag. Analytikere sier at det sterke prismiljøet har fokusert mer på OPEC +, som møtes 4. mars for å formulere politikk. Reuters

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *