Presentert på Norwegian Electric Ferris Rijeka

19. februar 2021 – Norske elektriske båter leveres til den nordlige Adriaterhavsbyen Rijeka som en ide for Adriaterhavets sjøtransport utenfor Kroatias kyst.

Som Morsky / Maringo Claven Edmund Dolo, fra Ferrystrand AS, produserer båter, og anser elektriske båter for å være en god løsning for den kroatiske kysten og Adriaterhavet, spesielt på høyfrekvente korte linjer som det nordlige Adriaterhavet.

I Norge, spesielt i Fjord, har vi mange turister om sommeren, akkurat som i Kroatia, selger vi ren natur og ren luft. Men ved å ta disse turistene med skip og båter, ødela vi den samme rene luften og rensligheten som de følger med. For å forhindre dette ble ideen om fulle elektriske båter utviklet, hvorav førti allerede er i bruk i norske fijord, og dette tallet vil vokse betydelig de neste årene, ” sa ingeniør Edmund Tolo, en norsk skipsbygger fra Felstrand. AS, hvis kyst og annet arbeid. Berømt for båter og katamaraner med rask passasjer, Nytt papir Skriver.

Kroatisk handelskammer (HGK) – Som en del av Adria 4 Blue-arrangementet organisert av Rijeka County Chamber i samarbeid med Kongeriket Norge, var Dolo vert for en presentasjon om elektriske båter i Rijeka som en løsning på kroatiske ferjelinjer og adriatisk sjøtransport . .

I følge Dolo har Norges erfaring med å bruke elektriske båter virkelig vist seg å være utmerket, spesielt når du kjører på korte spor, hvorav mange er i Kroatia, og Dolo er den fremtidige sjøtransporten som elektriske båter leverer på Adriaterhavet utenfor Kroatias kyst. .

Vi begynte å bygge en full elektrisk båt på grunn av behovet for å beskytte miljøet i det følsomme økosystemet til norske fjorder. Vi har mer enn 130 båtlinjer, som vi alle har utforsket, og først bestemte vi oss for at 50 båter ville være egnet for elbåter. Ved utformingen av de første elektriske båtene måtte øvelsen starte på nytt fordi det ikke fantes slike skip. Det største problemet er batterier, kapasitet og levetid.

READ  Forsinket EUs skatteregler ved resesjon i gass og biodrivstoff, Energy News, ET Energy World

Poenget er at hvis du bruker batterier som er egnet for installasjon på et skip, er de fullstendig utladet og deretter ladet, de har en veldig kort levetid, bare noen få hundre sykluser. Hvis du bruker 50 prosent av batterikapasiteten, er levetiden deres ett år, men vi lurte på hvor lenge de ville vare hvis de bare brukte ti til femten prosent kapasitet på hver tur. I så fall forlenges batterilevetiden til ti år, noe som er økonomisk akseptabelt, ” forklarte Dolo.

Fezelstrands ingeniører sto overfor mange utfordringer, for eksempel hvordan man reduserer vekten til et skip, spesielt det minimale energiforbruket til alle fraktsystemer.

Vi har lang erfaring med å bygge aluminiumsfartøy, så vi valgte dette materialet på grunn av dets lave vekt og miljøvennlighet, da aluminium kan resirkuleres utallige, mange ganger. På skip drevet av klassisk diesel er ikke energi noe problem, det er høyt, så det er ikke mye oppmerksomhet til forbruket i forskjellige marine systemer. Imidlertid, med en elektrisk båt, måtte vi reparere alle systemene og forbedre funksjonaliteten deres slik at de forbruker så lite strøm som mulig.

Vi har redusert forbruket så mye som mulig, fra pumper til lamper, ventilasjons-, varme- og kjølesystemer laget med LED-teknologi. Så Ampere ble født, verdens første båtbatteri som bare drives av strøm. Det er et åtti meter langt fartøy med noen ekstreme dimensjoner og evner som har plass til 120 biler og 350 passasjerer. Hastigheten er ti knop og den maksimale hastigheten er fjorten knop. Den ble relansert i 2014 og seilte deretter på Lavic Opal-ruten, i gjennomsnitt 34 turer om dagen, ” bemerket Dolo.

READ  Sybem har som mål å utvide CCU med den nye samarbeidsavtalen

Mesteparten av elektrisiteten i Kroatia genereres fra vannkraftverk, noe som betyr at den produseres på en miljøvennlig måte uten å slippe ut skadelige gasser. Ved bruk av elektriske båter reduseres utslipp av skadelige gasser til null og støyforurensning reduseres, samt risikoen for at olje eller drivstoff søler ut i havet. I umiddelbar nærhet av Rijeka finner du linjer som Stinica – Misnzak, 3,3 km lang, Prisna – Zigzag, 3 km lang eller Valbiska – Merak, 6,7 km lang, som alle er egnet for bruk med elektriske båter. Etter hvert som teknologien utvikler seg og skip med økende kapasitet vokser, er linjer som den 16 kilometer lange split-underjordiske linjen allerede vurdert for innføring av elektriske fremdriftsfartøyer, sa Dolo.

Fordelen med elektriske båter, avhengig av forbruk, er at i Norge, når det gjelder økonomisk sett og forholdet mellom elektrisitet og diesel, er elektriske skip 15 til 20 prosent lavere enn konvensjonelle fartøy med samme kapasitet.

Økonomisk er disse båtene lønnsomme, og det nevner ikke miljøfordelene. Kjøpesummen deres er ti prosent høyere enn en båt drevet av sammenlignbar diesel. Så elektriske båter har absolutt en fremtid, spesielt i land som Norge eller Kroatia, hvor det er veldig viktig å opprettholde rensligheten til turistankomstene, sier Dolo.

I mellomtiden utvikles elektrisk fremdrift på andre typer skip, og Felstrand har jobbet med den fulle elektriske høyhastighetskatamaranen i mange år. En prototype med en lengde på 27 meter er allerede utviklet som kan bære 147 passasjerer med en hastighet på 23 knop, i stand til å reise i omtrent to og en halv time, skriver Novi.

READ  Clayton definerer nordlige og sørlige mål i Playfair Mining Norges RKV-prosjekt

På spørsmål om den kroatiske siden har vist interesse for kjøpet, men kan bygge elektriske båter fra Adriaterhavet, svarte han:

“Vi har ikke offisielle kontakter ennå, men jeg håper dette vil skje i fremtiden fordi det er miljøvennlig teknologi,” konkluderte Dolo.

For den siste reiseinformasjonen, bokmerk vår viktige artikkel om reiseinformasjon som oppdateres daglig.

Les den kroatiske reiseoppdateringen på ditt språk – nå tilgjengelig på 24 språk.

Bli med på Total Croatia Travel INFO Viber Community.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *