Rekordmange norske studenter i utlandet

Antallet studenter som studerer i utlandet har de siste årene hatt en jevn vekst. For niende år på rad øker antallet utenlandsstudenter med støtte fra Lånekassen.

Antall studenter i utlandet, utvikling over tid. Illustrasjon: Lånekassen
Antall studenter i utlandet, utvikling over tid. Illustrasjon: Lånekassen

Antallet studenter til utlandet var i studieåret 2015/2016 25 353. Av disse tok 17 748 en hel grad i utlandet, mens 7 905 bare tok deler av sitt studie utenfor Norges grenser.

– Aldri før har så mange nordmenn reist utenlands for å studere, sier administrerende direktør i Lånekassen, Marianne Andreassen.

Prosentmessig kan det ikke sies å være en økning, da andelen studenter med støtte fra Lånekassen som velger å studere i utlandet, holder seg stabil på 15 prosent av den totale studentmassen i høyere utdanning.

– Når det gjelder utdanningsnivå, er flertallet av gradsstudentene på bachelornivå. Mens 9 770 tok en bachelorgrad, var det 7 280 gradsstudenter på masternivå, opplyser Andreassen.

Historisk utvikling: Mest populære land for gradsstudenter. Illustasjon: Lånekassen
Historisk utvikling: Mest populære land for gradsstudenter. Illustasjon: Lånekassen

Flest til Storbritannia

De fleste som tar hele graden sin i utlandet studerer i Storbritannia, og de fleste av disse ved Kingston University. På topp fem finner vi også Danmark, USA, Polen og Ungarn. De tre siste blir stadig mer populær, mens Storbritannia har en liten nedgang fra forrige år.

Av studenter som tar deler av sitt studie i utlandet, er det USA som er mest populært, med Australia med sin stadig økende popularitet på andreplass. Storbritannia er populært også blant disse studentene.

Les også: Dyslektikere kan får 3462 ekstra fra lånekassen

Se all statistikk om studenter i utlandet her: Norske studenter i utlandet 2015-2016 (PDF)

Author: Martin Furland