Russland sier at Norge blir ‘slagmark’ for NATO

Russland hevdet torsdag at Norge ble stedet for en militær oppbygging ved sine grenser før ankomsten av amerikanske mosjonsbomber denne måneden.

“Vi kan absolutt ikke snakke om ro når spenninger stiger ved Russlands grenser og det dannes et kraftig paraderingsfelt for militære operasjoner mot landet vårt,” sa talskvinne for utenriksdepartementet Maria Zakharova til journalister i Moskva.

Amerikanske B-1B strategiske bombefly forventes denne måneden på Norges Orland Air Base for felles trening med landets luftvåpen, som beskytter den nordlige flanken til NATO-alliansen.

Zakharova sa at samarbeidet mellom Norge og USA var “det siste i en serie av lignende hendelser”, og fremhevet den “permanente” tilstedeværelsen av “amerikanske, britiske og nederlandske” marinesoldater i Nord-Norge.

Han pekte også på en “havn for vedlikehold av amerikanske atomubåter” nær Tromsø.

“Slike Oslo-aktiviteter truer regional sikkerhet og avslutter den norske tradisjonen med å ikke tillate utenlandske militærbaser på dens territorium i fredstid,” sa Zakharova.

Det ekstreme nord for Europa har opplevd nivåer av militær aktivitet uten sidestykke siden den kalde krigen de siste årene, da spenningen mellom Russland og Vesten øker.

I 2018 ble et amerikansk hangarskip sendt til Norge for første gang siden 1980-tallet, mens året etter kom overflatekampskip inn i Barentshavet i Russlands eksklusive økonomiske sone.

Norges nabo Sverige har kunngjort en massiv økning i militære utgifter, selv om det ikke tilhører NATO.

Moskva selv har kunngjort at de vil bygge nye baser og har satt inn militære enheter lenger og lenger, ettersom smeltende is i økende grad åpner Arktis for navigering.

Relaterte linker

Lær om stormaktene i det 21. århundre på SpaceWar.com
Lær mer om kjernevåpenlære og forsvar på SpaceWar.com

READ  Russland vurderer utvidet krav på arktisk havbunnTakk for at du er her;

Vi trenger din hjelp. SpaceDaily-nyhetsnettverket fortsetter å vokse, men inntektene har aldri vært vanskeligere å opprettholde.

Med økningen av annonseblokkere og Facebook fortsetter våre tradisjonelle inntektsstrømmer gjennom kvalitetsnettverksannonsering å synke. Og i motsetning til mange andre nyhetssider, har vi ikke en lønnsvegg med de irriterende brukernavnene og passordene.

Nyhetsdekningen vår krever tid og krefter på å publisere 365 dager i året.

Hvis du finner nyhetssidene våre informative og nyttige, kan du vurdere å bli en vanlig bidragsyter eller for øyeblikket gi et engangsbidrag.


SpaceDaily Bidragsyter

$ 5 fakturert en gang

kredittkort eller PayPal


Månedlig bidragsyter til SpaceDaily
$ 5 faktureres månedlig

bare PayPal
Superkrefter
Den kalde krigens vibber som USA viser militær styrke i Norge

Oslo (AFP) 10. februar 2021

USA setter inn langtrekkende B-1-bombefly til Norge for å trene i det strategisk viktige nordområdene i en ny maktutstilling som aldri har blitt sett i regionen siden den kalde krigen. “Nordområdene, lave spenninger”, går et gammelt ordtak som beskriver den relativt rolige sikkerhetssituasjonen og de diplomatiske forholdene i Arktis i flere tiår. Men økende spenninger mellom Vesten og Russland, særlig siden Krimkrisen i 2014, har ført til at begge sider styrker sine væpnede styrker selv i det avsidesliggende nordområdene, … les mer


Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *