Salig avslutning ved SP-HiSF

Det er ikke hver dag man vedtar å legge ned et studentdemokrati. Arenaen for historiens siste møte i Studentparlamentet ved Høgskulen i Sogn og Fjordane (SPHiSF) kunne ikke vært mer passende. Kommunestyresalen til Sogndal Kommune gav en nesten salig ramme rundt avslutningen. Foran bildene av tidligere Sogndal-ordførere tok parlamentet fatt på sitt siste møte. 

Etter at det formelle ved godkjennelser av møteleder, referent og protokoll var unnagjort fikk politisk nestleder Mats Simonsen Jahn ordet og ba parlamentet trekke stemmeretten til han selv, inkludert to andre styremedlemmer. Parlamentet fulgte opp og det ble satt inn varaer for disse tre.

Politisk nestleder Mats Simonsen Jahn på talerstolen - Foto: Karoline Skarstein
Politisk nestleder Mats Simonsen Jahn på talerstolen – Foto: Karoline Skarstein

 – Det står jo litt respekt i å gjøre det, hvorfor valgte dere å gi fra dere stemmeretten?

– Bakgrunnen for at Linda-Marie, Linda Christine og jeg valgte å gi fra oss stemmeretten på møtet var fordi vi ble gjort oppmerksom på at vi ikke var valgt i henhold til UH-loven. Vi visste ikke det før vi leste det i Kontrast1, og så fort vi leste det ble det viktig for oss å finne ut hvordan vi kunne løse det, svarer nestlederen etter at møtet var avsluttet.

– Prosessen bak forslaget var at Knut (Almås Anfinset, red.anm.) og jeg snakket løst sammen på kontoret, og forslaget om at vi kunne løse det på den måten vi gjorde kom frem. Neste steg var å spørre Linda-Marie og Linda Christine om de var villige til å være med på den løsningen. Noe de umiddelbart sa seg enig i. Hele styret ble på styremøtet enige om at vi skulle gå for den løsningen.

Kontrast1 har tidligere påpekt at dagens praksis med å la styremedlemmer valgt av fjorårets parlament, ha stemmerett i nåværende parlament er et brudd på Universitets-og høgskoleloven som krever at alle med stemmerett skal være valgt samme år ved urnevalg noe disse tre ikke har vært.

Takket nei til komité-plasser

På parlamentsmøtet ble det også presentert et forslag om at det sittende styret kunne etableres som en faglig komité etter fusjonen for fortsatt å bistå Knut Almås Anfinset. Forslaget ble støttet av parlamentet, men da styremedlemmene skulle få muligheten til å melde seg opp til en slik komité var det ingen som takket ja. Det ble likevel påpekt fra flere sittende styrerepresentanter om at de ville fortsette å arbeide for studentdemokratiet, men at komite-formen ikke var noe de såg seg tjent med.

Leder Knut Almås Anfinset og Velferd og likestillingsansvarlig Linda Marie Leirpoll Foto: Karoline Skarstein
Leder Knut Almås Anfinset og Velferd og likestillingsansvarlig Linda Marie Leirpoll
Foto: Karoline Skarstein

– Både kjipt og deilig

Etter at møtet var hevet ble parlamentet sittende for en møteevaluering og oppsummering av de siste månedene sammen, og leder Knut Almås Anfinset takket for et aktivt og engasjert parlament.

 – Hvordan var det å gjennomføre det siste parlamentsmøtet? 

– Det var både kjipt og deilig. Deilig å lukke kapittelet og gjøre seg klar til å starte på noe nytt og så er det jo trist at vi ikke får samlet den gjengen som er i parlamentet til flere møter i det forumet videre fordi vi har en fantastisk gjeng der nå som jeg kommer til å savne.

Nestleder Mats Simonsen Jahn deler vemodet.

– Absolutt! Etter to og et halvt år i studentpolitikken blir det vemodig å tre av, og si fra meg alle verv. Jeg har jobbet med masse flotte folk som har lært meg utrolig mye. Jeg er utrolig takknemlig for at jeg har fått lov til å være en del av dette sirkuset, avslutter Mats Simonsen Jahn.

Author: Karoline Skarstein