Studentutfordringen

Politikerne har utfordret studenter til å leve på 100 920 kroner i året. Hvordan skal dette egentlig gå i praksis?

I forbindelse med økonomiuken skal jeg denne uken leve på 562 kroner. Dette er summen jeg står igjen med etter å ha trukket fra de høyst nødvendige kostnadene mine, som jeg har kartlagt i et budsjett under. Jeg innser at eksamensperioden er et fryktelig dårlig tidspunkt å leve nådeløst etter budsjett på, da dette mest sannsynlig innebærer at motivasjonssjokoladen må vike. Trøsten er at SiB har halv pris på middager denne uken, og at jeg allerede har betalt for flybilletten hjem til jul.

Jeg jobber kun i feriene. Gjennom semesterene har jeg valgt verv fremfor jobb, og har derfor ikke tid eller krefter til den kjærkomne ekstrainntekten mange argumenterer for at studenter har tid til å skaffe seg.

Skjermbilde 2015-11-22 kl. 16.23.45

Det gjør litt vondt i hjertet da jeg ser hvor mye jeg faktisk betaler ned på noen andres lån i året. Jeg har tatt utgangspunkt i at jeg betaler husleie i tolv måneder, men samtidig fordelt stipend og lån på ti måneder, som støtten skal gå til. Jeg velger å betale månedskort på bussen, fordi det ikke lønner seg for meg med 180 dagerskort. Summen av pensumbøker er et gjennomsnitt på hva jeg bruker på pensumlitteratur per semester. Her skal det sies at jeg foretrekker nye bøker fremfor brukte, fordi den gulingen din er utrolig forstyrrende! Og at jeg slik slipper å lure på om noe er veldig viktig fordi du plutselig endrer farge på markøren.

Hvordan det går å leve en uke på 562 kroner, får du vite neste mandag.

 

Author: Ingvild Tømmervåg