Uenigheter om åpningstider i Fabrikkgaten

Høgskolen i Bergen har siden åpningen av Campus Kronstad høstet kritikk for mangelen på lesesalplasser. Dette problemet er ble nå i høst delvis løst gjennom å gi studenter tilgang til Fabrikkgaten 5.

Bakgrunn: 260 døgnåpne studentarbeidsplasser

Bygget er delt inn i tre lesesaler, seks grupperom og åpne lesesalarealer. Nå er åpningstidene utvidet til å matche Campus Kronstad sin åpningstid.

Bygget er åpent fra 07.00-22.00 i ukedager, og mellom 10.00-18.00 i helger. Det skal også være tilstrekkelig med stikkontakter.

Skuffet over åpningstidene

Fredrik Bødtker, leder i Studentparlamentet ved Høgskolen i Bergen, sier at han er veldig glad for at bygget endelig står klart med full kapasitet, men er ikke fornøyd med åpningstidene.

– Jeg er samtidig ekstremt skuffet over at høgskolen ikke har fulgt opp sine lovnader om døgnåpent. Avtalen var at lokalene skulle ha døgntilgang, men nå har de derimot satt midlertidige åpningstider frem til endelig avgjørelse over nyttår, forteller Bødtker i en melding til Kontrast1.

– Avgjørelsen om at lokalene skulle være døgnåpen ble gjort allerede i vår. Det har dermed vært kommunisert i et halvt år at lokalene skal ha egen inngang med døgntilgang, noe det også er lagt opp til i oppussingsarbeidet. At høgskolen helt uventet snur samme dag som åpningen er for oss helt uforståelig. Vi forventer nå at høgskolen snur og døgnåpner lokalene omgående.

– Det er ikke det at høgskolen ikke ønsker å tilby et døgnåpent bygg.

– Er behovet for døgnåpne studentarbeidsplasser reelt? 

– Det er tilbakemeldingene vi får ja. Både de som ønsker å begynne tidligere enn åpningstidene tillater og dem som trenger å sitte lenger enn klokken 22. Når fristen på innleveringen settes til midnatt, er det en rimelig antakelse at finpussen ikke er ferdig redigert før klokken nærmer seg. På morgenen er det mange som er tidlig i gang. Med undervisning og deltidsjobb er det fort et par timer på morgenen som er eneste mulighet for selvstudier, understreker sp-lederen.

– Forståelse for forvetningene

Kommunikasjonsdirektør ved Høgskolen i Bergen, Elin Folgerø Styve, påpeker at saken om døgnåpent bygg ikke har blitt konkludert eller spesifikt lovet.

– I utgangspunket var Fabrikkgaten 5 tenkt som døgnåpen løsning, under visse forutsetninger. Det ble diskutert i møte med studentene, men ikke konkret i styresaken. Vi forstår derfor at studentene har denne forventningen, sier Styve.

– Hvorfor blir det ikke døgnåpne lesesalplasser i Fabrikkgaten 5 nå?

– Vi anser det som forsvarlig å ha åpne lokaler i tråd med de tidene som er opplyst. Vi skal ta hensyn til sikkerhet, beredskap, bemanning og ferdigstillelse av bygget. Høgskolen ikke fått tilført midler eller bemanning for å ivareta døgnåpne arealer, forteller Styve, og understreker at høgskolen skal sette sikkerhet for brukeren av bygget i første rekke. 

– Det er ikke lenge igjen til et nytt år, hold ut de siste par ukene før jul og så får vi se om styret ønsker å gi ressurser til et døgnåpent bygg. 

– Er det sannsynlig at de blir døgnåpne etter nyåret?

– Vi vil be HVL-styret vurdere saken over nyttår, og om det skal prioriteres å bevilge penger til den nødvendige sikkerheten, svarer kommunikasjonsdirektøren.

Styve sier også at en avgjørelse om nye HVL skal etablere døgnåpne lokaler bør diskuteres av styret, slik at de kan vurdere om det skal være en enhetlig praksis for dette på tvers av campusene.

– Det er ikke det at høgskolen ikke ønsker å tilby et døgnåpent bygg, men et spørsmål om en ansvarlig ivaretakelse av et slikt tilbud for våre brukere.

Ikke mulig å booke

Her lønner det seg for øvrig å være tidlig ute. På Studentparlamentet ved Høgskolen i Bergen sine Facebook-sider opplyses det om følgende:

– Grupperommene i Fabrikkgaten kan ikke bookes gjennom Timeedit, så her praktiseres førstemann til mølla som på resten av bygget! Vis hensyn og utnytt kapasiteten!

Author: Ingvild Tømmervåg