Velferdstinget vil ha kjøttfri dag

Velferdstinget i Bergen vedtok tirsdag kveld i sitt prinsipprogram at de ønsker kjøttfri dag en dag i uken. Dagen skal knyttes opp mot en kampanje om fordelene ved redusert konsum og produksjon av kjøtt.

Med 11 stemmer for og 9 i mot, vedtok Velferdstinget i Bergen at de ønsker kjøttfri dag én dag i uken i alle SiBs kaféer. I tillegg skal kaféene og kaffebarene være grønne med bærekraftig produsert mat med minimal bruk av papir og plastikk.

 

Ingrid Fjellberg er positiv til kjøttfri dag en gang i uken. Foto: Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen.
Ingrid Fjellberg er positiv til kjøttfri dag en gang i uken. Foto: Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen.

Positivt med mindre kjøtt

Ingrid Fjellberg er velferd-, miljø- og informasjonsansvarlig i Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen, ønsker kjøttfri dag velkommen. For henne er saken viktig fordi hun bekymrer seg mye for hva som skjer med planeten vi bor på.

– Om forbruket vårt ikke går ned, kommer jorda til å se veldig annerledes ut om hundre år. Det lille vinduet av tid vi har til å rette opp i klimaforandringene og redde systemene vi selv er helt avhengige av for å kunne leve, begynner å lukke seg. Da må vi gjøre det vi kan på alle fronter, også i matveien.

Hun påpeker at hun selv ikke er vegetarianer, og at hun heller ikke ønsker å tvinge andre til å endre sin livsstil, men at vi som samfunn på redusere vårt kjøttforbruk.

Hvorfor er det viktig med en kjøttfri dag i kantinen?

– Kjøttfri dag i kantinen handler først og fremst om å ta ansvar når det gjelder klima, miljø og matsikkerhet. Vi vet at kjøttproduksjon fører til helt sinnsykt høye klimagassutslipp, vi vet at det fører til mye unødvendig avskoging og forurensing, og også at et lavere kjøttforbruk vil frigi plass til å dyrke mer ressurseffektive matvarer som for eksempel korn. Det trenger vi nå som vi begynner å bli så mange mennesker her på jorda. Det er rett og slett verken plass eller ressurser til at alle kan spise kjøtt hver dag.

Det var sterke meninger om kjøttfri dag blant delegatene i Velferdstinget. Noen mente dette ville være å tvinge vegetarmat på studentene.

Kunne en holdningskampanje ha samme effekt?

– Kjøttfri dag er jo faktisk allerede en internasjonal holdningskampanje, satt i gang av en rekke ulike aktører, med mandager og torsdager som de mest vanlige dagene. I Norge er både Forsvaret og Oslo kommune med, derfor var det viktig at Velferdstinget vedtok at de også ønsker en kampanje om fordelene ved redusert kjøttforbruk.

Hun påpeker at et helt vegetarisk tilbud én dag i uken vil føre til at mange som kanskje vanligvis ville valgt den enkle løsningen og spist det samme som de alltid pleier, får øynene opp for all den spennende og næringsrike vegetarmaten som faktisk finnes.

Sondre Riisøen mener at det må finnes andre alternativer enn kjøttfri mandag. Foto: Privat
Sondre Riisøen mener at det må finnes andre alternativer enn kjøttfri mandag. Foto: Privat

Sondre Riisøen er delegat for Høgskolen i Bergen i Velferdstinget er uenig i at en slik kjøttfri dag er en god løsning.

– Kjøttfri mandag er ingen god løsning. Man tvinger studentene over på en løsning ved å ta vekk alternativene. I forlengelse av det fjerner man muligheten til å selv bestemme om man vil være del av en kjøttfri dag eller ikke.

Han er bekymret for at dette kan føre til lavere salg og økte utgifter for SiB, og at det dermed vil gå ut over studentene gjennom økte priser i kaféene.

– Det mener jeg ikke det er verdt.

Finnes det andre miljøtiltak du mener vil ha bedre effekt?

– Et alternativ som også er billig for studentene er å starte restematalternativer slik som Studentsamskipnaden i Oslo har gjort. Det må gå an å tenke miljø uten bruk av fordyrende tiltak

SiB positive til prøveordning

Direktør for SiB Kafe, Ørjan Vågstøl, forteller at de har økt vegetartilbudet, men at de ikke har tatt bort kjøttretter så lang i sine kafeer.

– Grunnen til det er at det er viktig for studentene å ha valgmuligheter.

Vil en kjøttfri dag påvirke kostnadene til SiBs kaféer i stor grad?

Vågsøl ser på innføring av kjøttfri dag som et interessant konsept, og forteller at de vil vurdere å innføre dette som en prøveperiode i vår for å se om dette er noe studentene ønsker.

– Først da kan vi ta stilling til om dette påvirker salget og omsetningen vår, avslutter han.

 

Author: Martin Furland