“Vi må øke landbasert fortjeneste”

“Etter mange år med etterforskning er det nå teknologibaserte løsninger som er nesten klare. Vi snakker om å lokalisere skip og gjenkjenne landingsmål.

Regner med tap

Tidsperioden etter den harde vinteren er spådd for landbaserte fiskebedrifter. Kan du forberede deg bedre?

“Vi forstyrrer ikke markedet. Vi har nå syv eller åtte gyldne år, og markedet er ustabilt. Det er naturlig. Vi befalte ikke epidemien, vi må alle kontakte den nå. Fokuset er å bidra til bærekraftige ordninger og bærekraftig infrastruktur, sier fiskeriministeren.

Én ordning er innført, og blant annet kan inntil ti prosent av den årlige bevilgningen flyttes til neste år.

“Det er så mange små detaljer som gjør denne virksomheten så komplisert. Vi prøver å gjøre store endringer.”

Ønsker mer synlighet

Du har nylig startet et stort kontrollinitiativ mot fiskeindustrien. Hva forventer du å finne?

”I fjor opphevet vi denne begrensningen på grunn av koronasituasjonen. I år vil vi ha mer. Det meste av dette handler om tilsyn. Erfarne mennesker utfører dette arbeidet, og de må hovedsakelig håndtere små problemer. Hovedproblemet med fiskekriminalitet er mangel på dokumentasjon. Men med bedre kontroll er målet å forhindre at folk blir fanget unødvendig, sier Ingribrickson.

Grenseovergangene er fremdeles stengt, og statsråden er fullstendig klar over at ikke alle selskaper har nok stab for vinterfiske. I Westerrelan, populær Hyle Fiskeoppdrett har begynt, mens Lofoten venter på at fisken skal komme. Samlet sett et godt tegn som gir situasjonen.

“Importens smitte har en enorm innvirkning på små samfunn, den angriper plutselig, så grensene måtte lukkes. Westerlean-området administreres, mens folk som kommunene Roast og Wagon trenger flere mennesker. Denne krisen får oss til å tenke annerledes, “sa statsråden.

“Fisk som ikke blir fanget i år, vil bevege seg nordover og bli fanget neste år. Slike ressurser vil ikke forsvinne.”

Alt er usikkert

Hva vil skje neste år?

“Fiskeindustriens skjebne er usikker. Det er en fordel for de som er involvert i fiskerinæringen å være vant til svingningene i naturen.

“Sjømatindustrien sysselsetter rundt 15 000 mennesker. Vi må prøve å legge til rette for en viktig næring for kysten og Norge.”

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *